Linkovi

SAD: Rusija bi mogla da iscenira video napada kao izgovor za invaziju


Ruski vojnici na obuci u regionu Kemerovo, u Rusiji (Foto: Russian Defense Ministry Press Service via AP)
Ruski vojnici na obuci u regionu Kemerovo, u Rusiji (Foto: Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Američki obavještajni zvaničnici vjeruju da je Rusija napravila plan za lažni izgovor za invaziju na Ukrajinu, potencijalno snimanjem propagandnih videa koji pokazuju isceniran napad.

Rusija razmatra nekoliko opcija koje bi joj dale izgovor za invaziju na Ukrajinu, među kojima je i montirani video snimak koji prikazuje teške posljedice eksplozije, uključujući i opremu koja navodno pripada Ukrajini ili članicama NATO-a, saopštili su portparol Stejt departmenta Ned Prajs i neimenovani visoki zvaničnik Bajdenove administracije.

"Video će biti objavljen da pokaže prijetnju po rusku bezbjednost i da opravda vojne operacije. Taj video, ako se objavi, mogao bi Putinu da obezbijedi potrebnu varnicu da pokrene i opravda vojne operacije protiv Ukrajine", upozorio je američki zvaničnik.

Takođe je objasnio da je Vašington odlučio da iznese ove optužbe da bi "odvratio" Rusiju od realizacije tih planova.

Portparol Stejt departmenta rekao je na konferenciji za novinare da su Sjedinjene Države odlučile da objave obavještajne podatke da bi ukazale na obim destabilizujućih akcija Rusije prema Ukrajini i da odvrate Moskvu od "opasne kampanje".

"Snimanje propagandnog videa je jedna od niz opcija koje ruska vlada utvrđuje kao lažni izgovor da pokrene i potencijalno opravda vojnu agresiju protiv Ukrajine. Ne znamo da li će Rusija upotrijebiti tu ili drugu opciju narednih dana", rekao je Prajs.

U Pentagonu, portparol Džon Kirbi takođe je govorio o ovoj temi.

"Imamo informaciju da bi Rusi mogli da fabrikuju preduslov za invaziju, što je nešto dobro poznato kada je reč o načinu na koji oni rade stvari", rekao je Kirbi.

"Verujemo da bi taj propagandni video mogao prikazivati snimke mrtvih ljudi i glumaca, prikaze uništenih lokacija, kao i vojnu opremu u rukama Ukrajine ili Zapada - i trebalo bi da pobudi osećanje žalosti", ukazao je portparol Pentagona.

"Ne znamo definitivno da je to smjer u kojem će se Rusija kretati, ali znamo da se ta opcija razmatra", naveo je zamjenik savjetnika za nacionalnu bezbjednost Džonatan Fajner za kablovsku TV mrežu MSNBC.

Američki obavještajni podaci o ruskim planu su šokantan dokaz ruske agresije, tvitovala je britanska ministarska spoljnih poslova Liz Tras.

"Ovo je jasan i šokantan dokaz ruske ničim izazvane agresije i tajne aktivnosti da destabilizuje Ukrajinu. Takva ratoborna namjera prema suverenoj demokratskoj zemlji je u potpunosti neprihvatljiva i najsnažnije je osuđujemo", navela je Tras na Tviteru.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, prema navodima ruske novinske agencije TASS, takođe prokomentarisao američke informacije: "To nije prvi izvještaj. Nešto slično je saopšteno ranije. Ali ništa nije objavljeno", naveo je Peskov.

Rusija je u četvrtak optužila Sjedinjene Države da zaoštrava tenzije i ignoriše pozive Moskve da se ublaži spor oko Ukrajine, dan nakon što je Vašington najavio da će poslati gotovo 3.000 dodatnih američkih vojnika u Poljsku i Rumuniju.

Rusija odbacuje optužbe da planira invaziju, ali je rasporedila desetine hiljada vojnika na granici sa Ukrajinom.

XS
SM
MD
LG