Linkovi

Ko su ostali opozicioni aktivisti zatvoreni u Rusiji?


Zatvoreni političar Vladimir Kara Murza na suđenju u Moskvi u julu 2023. (Foto: REUTERS/Maxim Shemetov)
Zatvoreni političar Vladimir Kara Murza na suđenju u Moskvi u julu 2023. (Foto: REUTERS/Maxim Shemetov)

Aleksej Navalni koji je, prema tvrdnjama ruskih zvaničnika, preminuo u kaznenoj koloniji u petak, bio je najistaknutiji zatvoreni opozicioni političar u Rusiji i žestoki kritičar predsednika Vladimira Putina, ali ne i jedini iza rešetaka. Ovo je spisak ostalih istaknutih opozicionara i aktivista koji se trenutno nalaze u ruskim zatvorima.

Ilja Jašin

Dugogodišnji saveznik Navalnog i bivši šef opozicione stranke, Ilja Jašin je u decembru 2022. osuđen na osam i po godina zatvora zbog izjava na sopstvenom Jutjub kanalu o ratnim zločinima koje su navodno počinile ruske snage u Buči, predgrađu Kijeva.

Ilja Jašin tokom suđenja 2022. (Foto: REUTERS/Lev Sergeev)
Ilja Jašin tokom suđenja 2022. (Foto: REUTERS/Lev Sergeev)

Moskva je kriminalizovala „širenje lažnih informacija“ o ruskim oružanim snagama ubrzo nakon što je poslala vojsku u Ukrajinu u februaru 2022.

U završnoj reči na izricanju presude, Jašin (40) je imenovao Putina kao „osobu odgovornu za ovaj pokolj“ i rekao „bolje je provesti 10 godina iza rešetaka kao pošten čovek nego da ćutke umirem od srama zbog krvi koju vaša vlada proliva“.

Vladimir Kara-Murza

Vladimir Kara-Murza je opozicioni političar i bivši pomoćnik Borisa Nemcova, opozicionara koji je ubijen u centru Moskve 2015. On je u aprilu 2023. osuđen na 25 godina zatvora zbog izdaje i drugih optužbi koje je negirao, upoređujući predmet protiv njega sa pokaznim suđenjem u staljinističkom stilu.

Kara-Murza (42) prebačen je prošlog meseca u novu sibirsku kaznenu koloniju i nalazi se u strogoj izolaciji.

On pati od nervnog poremećaja nakon što je preživeo dva pokušaja trovanja, a njegova supruga Evgenija je rekla da se plaši za život supruga u zatvoru.

Igor Girkin

Istaknuti bivši komandant nacionalističke milicije, takođe poznat kao Igor Strelkov, osuđen je prošlog meseca na četiri godine zbog podsticanja ekstremizma nakon što je uvredio Putina.

Igor Girkin (Foto: REUTERS/Maxim Shemetov)
Igor Girkin (Foto: REUTERS/Maxim Shemetov)

Girkin (53) javno je zagovarao ideje o kandidovanju protiv Putina na predsedničkim izborima u martu, rekavši da bi mogao da uradi bolji posao od lidera Rusije. On je negirao optužbu za ekstremizam, a njegov pravni tim je rekao da planira da uloži žalbu.

Pritvor mu je određen prošlog jula nakon što je osnovao "Klub ljutih patriota" da spase Rusiju od, kako je rekao, opasnosti od sistemskih previranja zbog vojnih neuspeha.

Girkin je pomogao Rusiji da anektira poluostrvo Krim od Ukrajine 2014. pre nego što je organizovao i komandovao proruskim milicijama koje su otele deo istočne Ukrajine od kontrole Kijeva.

Holandski sud mu je 2022. izrekao doživotnu kaznu zatvora u odsustvu zbog ubistva prilikom obaranja leta MH17 Malezija Erlajnsa iznad istočne Ukrajine 2014, u kojem je poginulo 298 putnika i članova posade. On je tada negirao optužbe.

Ljilja Čaniševa, Vadim Ostatin i Ksenija Fadejeva

Čaniševa, Ostanjin i Fadejeva su bivši aktivisti kampanje Navalnog i njegove antikorupcijske organizacije (FBK).

Čaniševa, koja je vodila kampanju za Navalnog u uralskom gradu Ufa, u junu je osuđena na sedam i po godina zatvora zbog „stvaranja ekstremističke organizacije“.

Ksenija Fadejev, na suđenju u avgustu 2023. (Foto: Vladimir NIKOLAYEV / AFP)
Ksenija Fadejev, na suđenju u avgustu 2023. (Foto: Vladimir NIKOLAYEV / AFP)

Ostanjin je rukovodio lokalnim štabom Navalnog u sibirskom gradu Barnaulu i u julu je osuđen na devet godina zbog učešća u „ekstremističkoj zajednici“.

Bivša šefica FBK u sibirskoj oblasti Tomsk i lokalni poslanik, Fadejeva je u decembru osuđena na devet i po godina zatvora zbog vođenja "ekstremističke organizacije".

Svi aktivisti su optužbe nazvali politički motivisanim.

Igor Sergujin, Aleksej Liptser i Vadim Kobzev

Tri advokata Navalnog privedena su u oktobru pod sumnjom da pripadaju "ekstremističkoj grupi" u potezu koji su njegove pristalice u to vreme označile kao pokušaj dalje izolacije zatvorenog političara od spoljnog sveta.

Advokati su optuženi da su koristili pristup Navalnom da bi mu omogućili da upravlja ekstremističkim aktivnostima iza rešetaka tako što su prosleđivali materijal svojim pristalicama, što je opozicionar odbacio kao smešne tvrdnje.

Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova je ovog meseca dodalo još dvoje advokata Navalnog na svoju poternicu, Olgu Mihajlovu i Aleksandra Fedulova. Veruje se da su oboje izvan Rusije.

XS
SM
MD
LG