Linkovi

Putin pojačao tvrdnje da je uhapšeni Gerškovič špijun


Skrinšot Takera Karlsona dok izveštava iz Moskve (Skrinšton/Tucker Carlson Network via Reuters)
Skrinšot Takera Karlsona dok izveštava iz Moskve (Skrinšton/Tucker Carlson Network via Reuters)

U više od dva sata unapred snimljenog intervjua sa Vladimirom Putinom objavljenom u četvrtak, bivši voditelj Foks njuza Taker Karlson pitao je ruskog predsednika o ratu u Ukrajini i o pritvorenom američkom novinaru Evanu Gerškoviču.

Otkako je najavio intervju, Karlson se suočio sa kritikama novinara koji kažu da je zanemario loše ocene slobode medija u Rusiji i da bi mogao da pomogne ruskoj propagandi. Na početku intervjua, Karlson je delovao kao da saoseća sa revizionističkom istorijom koju je Putin naveo kako bi opravdao invaziju na Ukrajinu 2022. godine, nazivajući to iskrenim viđenjem lidera Kremlja.

Ipak, Karlson je odbacio Putinove tvrdnje da je Gerškovič, reporter Vol strit žurnala, špijun i pitao je da li će Rusija da pusti novinara da se vrati u Sjedinjene Države.

„Ne postoji tabu za rešavanje ovog pitanja. Mi želimo da to rešimo, ali postoje određeni uslovi o kojima se razgovara preko kanala specijalnih službi. Verujem da se može postići dogovor", rekao je Putin.

U Rusiji se obaveštajne agencije često nezvanično nazivaju specijalnim službama.

Reporter i dalje negira optužbe

Kombinacija fotografija Putina 31. januara u Moskvi i Karlsona 17. jula 2023. na Floridi
Kombinacija fotografija Putina 31. januara u Moskvi i Karlsona 17. jula 2023. na Floridi

Putinov odgovor je njegov najopsežniji javni komentar o Gerškoviču otkako je reporter Vol strit žurnala zatvoren u martu 2023. zbog optužbi za špijuniranje koje se smatraju neosnovanim i politički motivisanim. Gerškovič, njegova medijska kuća i američka vlada oštro poriču optužbe protiv reportera. Američki Stejt department je takođe proglasio Gerškoviča nezakonito pritvorenim. Činilo se da je Putin implicirao da bi Moskva bila voljna da razmeni Gerškoviča za ruskog ubicu zatvorenog u Nemačkoj.

Ubica o kome je reč je Vadim Krasikov. Nemački sud je 2021. proglasio Krasikova krivim za ubistvo bivšeg čečenskog pobunjeničkog vođe u Berlinu 2019. Sud je saopštio da su ruske vlasti naredile ubistvo i osudile Krasikova na doživotni zatvor.

„Ta osoba je iz patriotskih osećanja eliminisala bandita u jednoj od evropskih prestonica“, rekao je Putin.

Žurnal je ranije objavio da Moskva želi da Krasikov bude pušten u razmeni zarobljenika, verovatno za Gerškovića.

Nema dokaza o špijunaži

Uprkos tome što je Gerškovič u zatvoru skoro godinu dana zbog optužbi za špijunažu, Moskva do sada nije uspela da javno pruži nijedan dokaz koji bi potkrepio te tvrdnje.

U intervjuu, Putin je pojačao navode o špijuniranju, ali nije pružio nikakve dokaze.

Karlson je odbio tvrdnje o špijunaži i rekao: „Momak očito nije špijun“.

Bivši voditelj Foks njuza pitao je Putina i da li bi pustio Gerškoviča u znak pristojnosti. Putin je odgovorio da je Rusiji ponestalo gestova dobre volje.

U intervjuu je izostalo pominjanje druge američke novinarke koja je trenutno u zatvoru u Rusiji, Alsu Kurmaševe, urednice u Tatarsko-baškirskoj službi sestrinske kuće Glasa Amerike, Radija Slobodna Evropa.

Dvojna državljanka SAD i Rusije, Kurmaševa je otputovala u Rusiju u maju 2023. zbog hitne porodične situacije. Kada je u junu pokušala da napusti zemlju, oduzeti su joj pasoši. Čekala je da joj vrate pasoše kada je u oktobru privedena pod optužbom da se nije registrovala kao "strani agent".

Vlasti su kasnije dodale optužbe za širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci. Kurmaševa i njena medijska kuća odbacuju optužbe protiv nje.

XS
SM
MD
LG