Linkovi

Nikitin: Ustavna žalba zbog uskraćivanja boravka ruskim državljanima u Srbiji


Osnivač Ruskog demokrtarskog društva Pjotr Nikitin (foto: Medija Centar Beograd)
Osnivač Ruskog demokrtarskog društva Pjotr Nikitin (foto: Medija Centar Beograd)

Osnivač Ruskog demokratskog društva (RDD) Pjotr Nikitin najavio je u petak da se zbog postupanja institucija odgovornih za bezbednost Srbije koje su uskratile boravak ruskom državljaninu Vladimiru Volohinu priprema ustavna žalba.

On je na konferenciji za medije naveo da je još jedna državljanka Rusije, Elena Koposiva, koja sa porodicom živi u Somboru u petak ujutru dobila rešenje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da joj prestaje pravo boravka u Srbiji i da mora da napusti zemlju uz obrazloženje da predstavlja pretnju po državnu bezbednost Srbije.

"To nije prvi slučaj da je državljanima Rusije uskraćeno pravo boravka u Srbiji bez jasnih obrazloženja. Pravi razlog proterivanja ruskih državljana je što mi svojim protestima šaljemo poruke da 'Rusija nije Putin' i 'Putin je ratni zločinac', rekao je Nikitin.

On je citirao članove Ustava Srbije i Zakona o strancima kojima se predviđa da mere koje se preduzimaju moraju biti srazmerne onome što je čovek uradio i nivou kojem on navodno ugrožava bezbednost Srbije.

"Prema Zakonu o opštem upravnom postupku, rešenje mora da sadrži objašnjenje, koje je razumljivo, dokaze i razloge koji su bili odlučujući za odluku", rekao je on.

Petar Nikitin o strahu Rusa u Srbiji od policije i BIA
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

Advokat Beogradskog centra za ljudska prava Marko Štambuk rekao je da može da komentariše samo slučaj Vladimira Volohina, koji je pravosnažno okončan.

"Mi ne raspolažemo osnovnim podacima zašto je Volohin okarakterisan kao neprihvatljiv bezbednosni rizik, po odluci neimenovanog državnog organa za zaštitu bezbednosti jer je akt označan stepenom tajnosti "poverljivo" pa nismo imali uvid u dokument", istakao je on.

Štambuk je nagalsio da svaka država ima suvereno pravo da kontroliše ulazak i boravak stranca i dužna je da se stara o dobrobiti građana i ustavnog uređenja, ali to treba da radi u skladu sa zakonima i Ustavom.

Nikitin je pomenuo slučajeve i Vladimira Volohonskog, Jevgenija i Elizabet Iržinski, Ilije Zernova i Elene Koposovoje.

Istakao je i da nisu svi državljani Rusije u Srbiji spremni da svoje probleme iznesu u javnost i dodao da postoji barem još pet slučajeva kojima se ne daje trajni boravak.

Nikitin je proveo dva dana na beogradskom aerodromu, pošto mu je 13. jula 2023. bilo zabranjeno da uđe u Srbiju.

On je tada rekao da je odluku donela Bezbednosno-informativna agencija (BIA), kao i da "nije dobio objašnjenje" zašto mu je, kao stranom državljaninu koji ima dozvolu za dugotrajni boravak u Srbiji, bilo zabranjeno da uđe u državu.

U Srbiji živi od 2016. godine, i ima dozvolu za dugotrajni boravak.

Kao antiratni aktivista, Nikitin je u Beogradu organizovao proteste podrške Ukrajini nakon početka ruske invazije. Kritičar je vlasti ruskog predsednika Vladimira Putina.

U izveštaju su korišćeni materijali agencije Fonet

XS
SM
MD
LG