Linkovi

Rusija optužila bivšeg novinara za izdaju države


Ivan Safronov, bivši novinar, u redakciji Komersanta u Moskvi 10. januara 2016.
Ivan Safronov, bivši novinar, u redakciji Komersanta u Moskvi 10. januara 2016.

Savetnik šefa ruske svemirske agencije Roskosmos, Ivan Safronov mlađi, uhapšen je u Moskvi pod optužbom za izdaju zemlje.

Pres služba Roskosmisa saopštila je da je Safronov, koji je takođe bivši istaknuti novinar, uhapšen 7. jula i da se optužnica za izdaju ne odnosi na njegovu poziciju u svemirskoj agenciji.

Novinska agencija RIA prenela je saopštenje Federalne službe bezbednosti da je Safronov radio za stranu obaveštajnu službu jedne NATO zemlje, i da je predavao poverljive vojne informacije.

Novinska agencija TASS objavila je 7. jula da će, zbog poverljive prirode materijala u okviru ovog slučaja, suđenje biti održano iza zatvorenih vrata.

Safronov, koji je svoj sadašnji posao počeo u maju, radio je za glavne ruske dnevnike Komersant i Vedomosti. Otpušten je iz Komersanta prošle godine nakon što je napisao članak o mogućoj ostavci Valentine Matvijenko, predsedavajuće Saveta Federacije, gornjeg doma ruske skupštine.

Njegovo otpuštanje je dovelo do krize u tom listu, nakon što su svi novinari političke redakcije Komersanta podneli ostavku u znak protesta.

U junu 2019. godine, počeli su da izlaze na videlo medijski izveštaji da bi Komersant mogao da se suoči sa administrativnim tužbama zato što objavljuje državne tajne. Nije jasno koje su državne tajne objavljene ali jedan od Safronovih članaka o planovima Rusije da isporuči vojne avione Su-35 Egiptu je skinut sa vebsajta Komersanta.

U to vreme, američki državni sekretar Majk Pompeo upozorio je na moguće uvođenje sankcija Egiptu ako Kairo kupi avione od Moskve, objavio je vebsajt The Bell.

Generalni direktor Komersanta, Vladimir Želonkin izjavio je za grupu Open Media 7. jula da nije bilo problema sa vlastima u vezi sa Safronovovim člankom, koji je objavljen prošle godine. Dodao je da taj tekst nije sadržao nikakve podatke koji bi mogli da budu klasifikovani kao državna tajna.

XS
SM
MD
LG