Linkovi

Zna se u kom je zatvoru Navalni, tri nedelje pošto su saradnici izgubili kontakt


Snimak Alekseja Navalnog iz zatvora, početak decembra 2023. (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko)
Snimak Alekseja Navalnog iz zatvora, početak decembra 2023. (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko)

Saradnici zatvorenog ruskog opozicionog lidera Alekseja Navalnog rekli su u ponedeljak da je on lociran u zatvorskoj koloniji iznad Arktičkog kruga, skoro tri nedelje pošto su izgubili kontakt sa njim.

Navalni, najistaknutiji kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina, služi 19-godišnju kaznu zbog optužbi za ekstremizam. Bio je zatvoren u Vladimirskoj oblasti u centralnoj Rusiji, oko 230 kilometara istočno od Moskve, ali su njegovi advokati rekli da nisu mogli da ga dobiju od 6. decembra.

Njegova portparolka Kira Jarmiš objavila je na društvenoj mreži Eks, nekadašnjem Tviteru, da se nalazi u zatvorskoj koloniji u gradu Harp, u regionu Jamalo-Nenjeck, oko 1.900 kilometara severoistočno od Moskve.

Region je poznat po dugim i teškim zimama, grad se nalazi u blizini Vorkute, čiji su rudnici uglja bili među najsurovijim u sovjetskom sistemu zatvora-logora Gulaga.

„Gotovo je nemoguće doći do ove kolonije, gotovo je nemoguće čak i slati pisma tamo. Ovo je najviši mogući stepen izolacije od sveta“, rekao je glavni strateg Navalnog Leonid Volkov na platformi Eks.

Transferi unutar ruskog zatvorskog sistema obavijeni su velom tajne i sa zatvorenicima može da se izgubi kontakt na nekoliko nedelja. Tim Navalnog je bio posebno uznemiren kada nisu mogli da ga pronađu jer je bio bolestan i navodno mu je uskraćena hrana i držan je u neprovetrenoj ćeliji.

Njegove pristalice su verovale da je namerno bio sakriven pošto je Putin najavio kandidaturu na predsedničkim izborima u Rusiji u martu. Iako je Putinov reizbor gotovo siguran, s obzirom na njegovu ogromnu kontrolu nad političkom scenom u zemlji i sve jače gušenje glasova protivnika, pristalice Navalnog i drugi kritičari Putina se nadaju da će iskoristiti kampanju da okrnje podršku javnosti lideru Kremlja i njegovoj vojnoj akciji u Ukrajini.

Navalni je iza rešetaka u Rusiji od januara 2021, kada se vratio u Moskvu nakon što se u Nemačkoj oporavio od trovanja nervnim agensima za koje je okrivio Kremlj. Pre hapšenja, vodio je kampanju protiv korupcije i organizovao velike proteste protiv Kremlja.

Od tada je dobio tri zatvorske kazne i proveo je mesece u izolaciji u Kaznenoj koloniji broj 6 zbog navodnih lakših prekršaja. On je odbacio sve optužbe protiv njega kao politički motivisane.

XS
SM
MD
LG