Linkovi

Sud na Krimu odredio dvomesečni pritvor za ukrajinske mornare


Jedan od zaplenjenih ukrajinskih brodova u Kerču, na Krimskom poluostrvu

Sud na Krimskom poluostrvu koje je Rusija anektirala od Ukrajine odredio je dvomesečni pritvor za ukrajinske mornare, koje je ruska mornarica privela tokom vikenda.

Rusija je optužila ukrajinske mornare da su ilegalno ušli u ruske vode i ignorisali upozorenja ruskih graničara.

Određivanje pritvora raszbesnelo je zvanični Kijev, koji je zajedno sa sve više drugih evopskih zemalaja, pozvao zapadne saveznike da uvedu dodtne sancije Moskvi.

Prethodno je predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio Ukrajinu da ne pravi “nepromišljene poteze”, koja je uvela ratno stanje, kada je ruska vojska zadržala tri ukrajinska broda i njihove posade u Crnom moru.

Predsednik Rusije Vladimir Putin na današnjem sastanku u Kremlju (Foto: AP/Alexei Nikolsky, Sputnik) Podelite Komentari Print
Predsednik Rusije Vladimir Putin na današnjem sastanku u Kremlju (Foto: AP/Alexei Nikolsky, Sputnik) Podelite Komentari Print

U telefonskom razgovoru sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel, Putin je rekao da je bio "ozbiljno zabrinut" zbog toga kako se situacija razvijala i pozvao Nemačku da kontaktira ukrajinske vlasti i "ubedi ih da se uzdrže od daljih nepromišljenih akcija”, saopšteno je iz Kremlja.

Moskva je prethodno upozorila da bi uvođenje ratnog stanja moglo da dovede do podsticanja neprijateljstava u istočnoj Ukrajini.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko poručio je da će ratno stanje doprineti "jačanju ukrajinske borbene gotovosti usled povećane agresije i prema međunarodnom pravu, otvorenog čina agresije od strane Ruske Federacije".

Parlament Ukrajine je na Porošenkov predlog u ponedeljak izglasao uvođenje ratnog stanja u 10 od ukupno 27 oblasti počev od srede.

Ratno stanje ograničeno je na 30 dana, što je po svemu sudeći bio ustupak protivnicima te mere, što će omogućiti da se izbori održe u decembru, ako je i planirano.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG