Linkovi

Raznolika podrška protestima u Šarlotu


Volonter u Šarlotu napravio je 100 sendviča za demonstrante
Volonter u Šarlotu napravio je 100 sendviča za demonstrante

Od kako je pre nekoliko dana u Šarlotu u saveznoj državi Severna Karolina, policajac Afroamerikanac ubio Kita Skota, takodje Afroamerikanca, tamošnja zajednica nastavlja proteste i pozive za zadovoljenje pravde. Porodica ubijenog je objavila video snimak, ubistva, napravljen mobilnim telefonom. Dok su neki očekivali velike nemire u gradu protesti se odvijaju mirno, međutim raznolikost onih koji javno prodržavaju demonstrante, raste.

Demonstranti dolaze iz obližnjih mesta, okolnih gradova i drugih država.

“Ovo je protest o slobodi ljudi, tako da ćete i dalje viđati ljude svih nacionalnosti, jer ovo je pokret za slobodu i o slobodi”, kaže Kenrik Stil iz Šarlota.

Demonstranti mladi, stari, crni, beli, hispanci, nose istu poruku.

“Stalo mi je do naše zajednice i života sviju. Svačiji život je bitan, kao što svi poručuju i želim da pokažem da i ja to podržavam”, dodaje Megan Čajka, takođe iz Šarlota

Demonstranti su se okupili zbog ubistva Kita Skota.

“Možda se čini kao da je nemoguće, ali kada smo ujedninjeni, sve je moguće”, priča Majron Barnis.

Među prisutnima su čak i demonstranti iz Fergusona iz države Misuri. Pre samo godinu dana u Fergusonu je, posle ubistva nenaoružanog afroameričkog tinejdžera, koga je usmrtio policajac, došlo do masovnih protesta pod nazivom “Crni životi su važni”.

“Morala sam da dođem ovde da pružim podršku. Nismo došli da predvodimo demonstracije već samo da budemo uz vas”, kaže Kasandra Guld, aktivistkinja iz Fergusona.

Demonstrantima se pridružio i jedan pravnik.

“Ono što ja vidim to su mirne demonstracije. Na ulice su izašli ljudi iz različitih sredina, različitih rasa da podrže ovaj pokret. Mislim da je to važno”, kaže čovek koji se predstavio kao Ize.

Žustra razmena reči jednog demonstranta i kapetana Majka Kampanje završila je bez incidenta.

XS
SM
MD
LG