Linkovi

Demonstranti u Šarlotu nastavljaju okupljanja


Današnji protesti u Šarlotu u Severnoj Karolini povodom ubistva Afroamerikanca Kita Skota
Današnji protesti u Šarlotu u Severnoj Karolini povodom ubistva Afroamerikanca Kita Skota

Demonstracije se održavaju danas popodne u u Šarlotu u Severnoj Karolini gde se nekoliko stotina demonstranata okupilo u parku blizu sedišta policije.

Gradski funkcioneri, lideri zajednice i lokalni sveštenici su takodje planirali da održe skup u sedam uveče u Meklenberg vladinom centru u Šarlotu u blizini Maršal Parka gde se skupljaju demonstranti danas popodne, navodi dnevnik Šarlot Observer.

Danas je peti dan demonstracija povodom ubistva 43 godišnjeg Afroamerikanca, Kita Skota, kojeg je ubio policajac crnac. Demonstranti će, prema očekivanjima, obnoviti apele da policija objavi u javnosti video snimke tog ubistva.

Okolnosti pod kojima je Skot ubijen uključujući da li je držao pištolj su pod sve većim razmatranjem pošto je Skotova porodica objavila video sa celularnog telefona koji je Skotova supruga Rakejia snimila u momentima pred njegovu smrt.

Policija tvrdi da je on imao pištolj kada je ubijen u utorak. Njegova porodica navodi da je Skot bio nenaouržan i da je možda jednostavno nosio knjigu koju je čitao.

Policija navodi da je tragala za nekim drugim kada je videla Skota kako izlazi iz automobila sa pištoljem i da je potom jedan od policajaca pucao pošto je Skot ignorisao upozorenje da baci oružje.

Policija je odbila da objavi u javnosti bilo kakve video snimke ovog ubistva, ukljuccujchi snimke sa kamere u policijskim kolima i kamere koju je policajac koji je ubio Skota nosio na sebi. Ti video snimci su prikazani porodici Skot u četvrtak.

U petak je šef policije u Šarlotu Keri Putni rekao da će video kasnije biti objavljen u javnosti.

Na snimku porodice Skot se ne vidi da li je on mahao pištoljem kada su mu prišli policajci, ali se čuje apel njegove žene da ne pucaju u njega i poziv mužu da izadje iz vozila.

Ona je više puta ponovila da je Skot nenaoružan dok je policija zahtevala da on "baci pištolj". Tada su se čuli pucnji i Skot je vidjen kako leži na ulici.

Marševi održni tokom protekle dve večeri su bili prilično mirni.

XS
SM
MD
LG