Linkovi

Policija u Šarlotu objavila video snimke ubistva


Okupljanje demonstranata u Šarlotu je svakodnevno u znak protesta zbog ubistva Kita Skota od strane policije
Okupljanje demonstranata u Šarlotu je svakodnevno u znak protesta zbog ubistva Kita Skota od strane policije

Na video snimcima koje je juče objavila policija u Šarlotu u Severnoj Karolini, vidi se smrtonosna konfrontacija izmedju policije i Kita Lamonta Skota, 43 godišnjeg Afroamerikanca ubijenog u utorak, što je izazvalo nemire u najvećem gradu Severne Karoline.

Ti snimci su objavljeni posle višednevnih apela demonstranta da se predoče javnosti. Na jednom snimku Skot izlazi iz kola i okreće se na levo, stoji na pakringu oko tri sekunde pre no što je ubijen i pada na zemlju. Na drugom snimku se Skot vidi tek kada je već na zemlji. Audio na tom videu je utihnut prvih 23 sekunde.

Peti dan protesta protiv tog ubistva bio je pretežno miran posle objavljivanja video snimaka. Danas su desetine demonstranata uzvikivale parolu "Crnački životi su važni" ispred utakmice profesionalnog ragbija izmedju timova Karolina Panteri i Minesota Vikinzi.

Na glavno pitanje - da li je Skot imao pištolj kada mu je policija naredila da izadje iz automobila nije odgovoreno ni posle objavljivanja videa na kojem Skot izlazi iz kola i polako ide nazad dok mu policajci izdaju naredjenje da baci oružje.

Policija je bila u tom kraju da uhapsi nekog drugog kada su primetili Skota kako sedi u kolima i drži, kako su verovali, cigaretu marihuane. Šef policije je u subotu rekao novinarima da su policajci verovatli da je Skot držao pištolj, te da kombinacija droga i oružja predstavlja pretnju za bezbednost javnosti.

XS
SM
MD
LG