Linkovi

Severna Makedonija postala članica NATO


Zastave Severne Makedonije i NATO-a
Zastave Severne Makedonije i NATO-a

Ugovor o članstvu Severne Makedonije u Severnoatlantskoj alijansi (NATO), deponovan je u Stejt department u prestonici Sjedinjenih Država Vašingtonu, gde ga je preuzeo Majkl Pompeo, američki državni sekretar - čime je ta država postala trideseta članica NATO-a, saopštio je Stejt department.

“Tridesetog marta zastava Severne Makedonije, prvi put će biti podignuta nad sedištem NATO-a. Kao što je rekao predsednik SAD-a Tramp – NATO savez je najznačajniji garant međunarodnog mira i bezbednosti više od 70 godina. Pristupanje Severne Makedonije NATO-u predstavlja vrhunac višegodišnjeg napora Vlade i građana Severne Makedonije”, saopštio je Stejt department.

U saopštenju se navodi da će članstvo Severne Makedonije značiti podršku integracijama, demokratskim reforama, trgovini, bezbednosti i stabilnosti širom regiona.

“Proces pristupanja Severne Makedonije ukazuje da su vrata Alijanse otvorena za druge moguće članove spremne da sprovedu potrebne reforme čime bi dostigli visoke NATO standarde i private prava, obaveze i koristi članstva”, navedeno je u objavi.

Istaknuto je i da u momentu kada NATO želi dobrodošlicu tridesetom članu – potvrđuje i posvećenost principu zajedničke odbrane definisane Članom 5 – temeljem Translatlantskog saveza.

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, izjavio je nakon pristupanja Severne Makedonije Alijansi, da je ta država postala deo tridesetočlane porodice koju čini skoro jedna milijarda ljudi.

“Porodici zasnovanoj na uverenju da smo, bez obzira na izazove sa kojima se suočavamo, jači i sigurniji zajedno”, ukazao je Stoltenberg. Inače Severna Makedonija im svoje predstavnike u mirovnim misijama u Avganistanu i na Kosovu.

Ceremonija podizanja zastave Severne Makedonije održaće se u Štabu NATO-a 30. marta. Prisustvovaće joj generalni sekretar Stoltenberg, predsednik Vojnog komiteta NATO-a Stjuart Pič i šef misije Severne Makedonije pri NATO Zoran Todorov. Zastava Severne Makedonije biće istovremeno podignuta u belgijskom gradu Monsu i Savezničkoj komandi u Norfolku u Sjedinjenim Državama.

NATO saveznici su u februaru 2019. potpisali Protokol o pristupanju Severne Makedonije, nakon čega je svih 29 nacionalnih parlamenta glasalo za ratifikaciju članstva te zemlje.

XS
SM
MD
LG