Linkovi

Godišnjica oslobođenja Buče - Ukrajina poručuje da neće oprostiti i zaboraviti zločine


Groblje u Buči na godišnicu oslobođenja
Groblje u Buči na godišnicu oslobođenja

KIJEV - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da Ukrajina nikada neće oprostiti ruskim trupama odgovornim za navodne zločine u Buči, na godišnjicu oslobođenja tog mesta koje je 33 dana bilo pod ruskom okupacijom.

Ukrajinske snage su vratile kontrolu nad malim gradovima Buča i Irpin severozapadno od Kijeva krajem marta prošle godine, pošto su ruske snage odustale od pokušaja da zauzmu prestonicu.

„Kada je Buča vraćena pod našu kontrolu, videli smo da je đavo sišao na zemlju. Svetu je otkrivena gnusna istina o tome šta se dešava na privremeno okupiranim teritorijama“, rekao je Zelenski.

Međunarodni istražitelji sada prikupljaju dokaze u mestima za koja Ukrajina kaže da su ruske trupe počinile zločine velikih razmera.

Rusija odbacuje te optužbe.

Zapis iz Buče
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Ruska okupacija grada rezultirala je sa više od 1.400 mrtvih civila, uključujući 37-oro dece, saopštio je Kijev.

Više od 175 ljudi pronađeno je u masovnim grobnicama, a identifikovano je da je od strane Rusije počinjeno 9.000 ratnih zločina.

Zelenski je grad opisao kao "simbol zverstava" ruskih okupacionih snaga.

"Nikada nećemo zaboraviti žrtve ovog rata i sigurno ćemo sve ruske ubice izvesti pred lice pravde“, napisao je Zelenski na društvenim mrežama. „Nikada nećemo oprostiti. Kaznićemo svakog počinioca".

Očekuje se da će u Buči biti organizovani komemorativni događaji povodom godišnjice oslobođenja.

Stanovnici Buče rekli su Rojtersu, povodom godišnjice, da trpe velike psihološke posledice zbog ruske okupacije i da će biti potrebne generacije da se to prevaziđe.

„Trebalo bi da razumemo da je lako obnoviti zidove, ali je mnogo teže obnoviti ranjenu dušu“, rekao je Andrij Holovin, sveštenik u ukrajinskoj pravoslavnoj parohiji u Buči.

XS
SM
MD
LG