Linkovi

Bajden i Ši u petak razgovaraju o Ukrajini, ekonomiji


ARHIVA - Virtuelni samit predsednika SAD i Kine, Džoa Bajdena i Ši Đinpinga (Foto: AFP)
ARHIVA - Virtuelni samit predsednika SAD i Kine, Džoa Bajdena i Ši Đinpinga (Foto: AFP)

Američki predsednik Džo Bajden u petak će telefonom razgovarati sa kineskim predsednikom Ši Đinpingom, saopšteno je u četvtak iz Bele kuće, dok SAD vrše pritisak na Kinu da ne daju podršku Rusiji tokom njene invazije na Ukrajinu.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki saopštila je da je razgovor deo tekućih američkih napora da kanale komunikacije između dve zemlje drže otvorenim.

"Dvojica lidera razgovaraće o konkurenciji između dve zemlje, kao i o ruskom ratu protiv Ukrajine, te drugim pitanjima od zajedničkog interesa", navela je Psaki.

Iz kineskog Ministarstva spoljnih poslova saopšteno je da će Ši i Bajden razgovarati o bilateralnim odnosima dve zemlje i pitanjima od zajedničkog interesa.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven u ponedeljak je sedam sati razgovarao sa najvišim kineskim diplomatom Jangom Điječijem u Rimu.

Saliven je tokom sastanka izrazio zabrinutost zbog kineske podrške Rusiji. Neimenovani visoki zvaničnik administracije rekao je da je Saliven direktno upozorio Janga na "potencijalne implikacije i posledice" kineske podrške Rusiji.

Za razgovore u Rimu navedeno je da su bili intenzivni, ali bez konkretnog ishoda.

"Duboko smo zabrinuti zbog svrstavanja Kine sa Rusijom. Pomno pratimo da li Kina ili druge zemlje pružaju pomoć - vojnu, ekonomsku ili neku drugu - Rusiji", rekao je zvaničnik za agenciju Rojters.

XS
SM
MD
LG