Linkovi

Kritičar Kremlja u zatvoru zbog osude rata u Ukrajini


Arhiva - Vladimir Kara-Murza, ruski opozicioni aktivista, stiže da položi cveće nedaleko od mesta na kom je iz vatrenog oružja ubijen ruski opozicioni lider Boris Nemcov, u Moskvi, Rusia, 27. februara 2021.
Arhiva - Vladimir Kara-Murza, ruski opozicioni aktivista, stiže da položi cveće nedaleko od mesta na kom je iz vatrenog oružja ubijen ruski opozicioni lider Boris Nemcov, u Moskvi, Rusia, 27. februara 2021.

Ruske vlasti su pokrenule krivični postupak protiv istaknutog opozicionog aktiviste i odredile mu zadržavanje u istražnom pritvor u petak zbog navodnog širenja "lažnih informacija" o oružanim snagama zemlje.

Sud u Moskvi naredio je Vladimiru Kara-Murzi mlađi zadržan u pritvoru do 12. juna.

Advokat Vadim Prohorov rekao je novinarima da se u slučaju lažnih informacija protiv Kara-Murze citira govor od 15. marta u Predstavničkom domu Arizone, u kojem je osudio rat u Ukrajini, kao osnovu za najnovije optužbe. Aktivista odbacuje optužbe.

Ruski mediji su izvestili da se slične optužbe podignute protiv Ilje Krasilščika, bivšeg izdavača najvećeg nezavisnog ruskog informativnog sajta Meduza. Potezi protiv dvojice kritičara Kremlja deo su sve većeg obračuna sa pojedincima koji govore protiv ruskog rata u Ukrajini.

Rusija je usvojila zakon koji kriminalizuje širenje lažnih informacija o svojoj vojsci ubrzo nakon što su njene trupe ušle u Ukrajinu krajem februara. Za ovo delo zaprećena je kazna zatvora do 15 godina. Branitelji ljudskih prava do sada su pobrojali 32 slučaja protiv kritičara invazije.

Kara-Murza je novinar i bivši saradnik pokojnog ruskog opozicionog lidera Borisa Nemcova, koji je ubijen 2015. godine i oligarha koji je postao disident Mihajla Hodorkovskog, koji je godinama bio u zatvoru u Rusiji. Sam Kara-Murza je dva puta hospitalizovan sa simptomima trovanja, 2015. i 2017. godine.

Predsednik Predstavničkog doma Arizone Rasti Bauers osudio je poteze ruske vlade protiv Kara-Murze.

"Duboko sam uznemiren zbog novinskih izveštaja u vezi sa hapšenjem i političkim progonom ruskog opozicionog lidera Vladimira Kara-Murze", rekao je Bauers u saopštenju. "Ne zaboravite na ove borce za slobodu, poput Vladimira Kara-Murze. Moramo zapamtiti imena!"

Guverner Arizone Dag Djusi je tvitovao: "Hrabro Kara-Murzino suprotstavljanje Putinu nas je sve inspirisalo. Arizona će se uvek zalagati za slobodu. I mi ćemo podržati one poput Kara-Murze koji zauzmu stav protiv ugnjetavanja".

Krasilščik, tehnološki egzekutivac koji je napustio Rusiju početkom marta, rekao je za Meduzu da je za slučaj protiv njega saznao iz novinskih izveštaja, koji su do petka uveče ostali nepotvrđeni. Ruski mediji su optužbe povezali sa objavom na Instagramu, na kojoj je, kako je Krasilščik rekao, fotografija ugljenisanih ljudskih ostataka u predgrađu Kijeva Buča.

"Ne možete se oporaviti nakon što vidite slike iz Buče", stoji u natpisu na fotografiji. "Osećate da je vojska ove naše zemlje, sposobna za sve... pa tako i država. Da smo samo naređenje udaljeni od masovnih pogubljenja".

Takođe u petak, ruski aktivista-veteran za ljudska prava Lev Ponomarjov rekao je u onlajn izjavi da "privremeno" napušta zemlju.

Ponomarjov, bivši poslanik Državne dume koji je pomogao u pronalaženju najstarije ruske organizacije za ljudska prava 1980-ih, bio je glasni protivnik ruskog napada na Ukrajinu i pokrenuo je više javnih peticija protiv nje.

On je u svojoj izjavi od petka tvrdio da "dopušta sebi da ode na odmor" da bi "pazio na svoje zdravlje…, ali i da "razmisli o teškoj situaciji u kojoj se svi nalazimo" i da planira "dalje (kampanjske) aktivnosti, koje ne možemo zaustavi na bilo koji način".

"Sumnjam da će moje odsustvo biti dugo", dodao je on.

U odvojenom potezu u petak, rusko ministarstvo pravde dodalo je Kara-Murzu i nekoliko drugih istaknutih kritičara Kremlja u registar "stranih agenata". Oznaka implicira dodatni nadzor vlade i nosi jake pežorativne konotacije koje mogu diskreditovati one na listi.

Novi dodaci u registar uključili su Leonida Volkova, najvišeg saveznika zatvorenog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, i Alekseja Venediktova, bivšeg glavnog urednika najstarije ruske kritičke radio stanice Eho Moskve. Stanica je skinuta sa etra ubrzo nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG