Linkovi

Švedska zbog NATO šalje diplomate u Tursku, Rusija ponovo upozorava


Ruski carski dvoglavi orao ispred zastave Švedske, na Market skveru u Helsinkiju, 13. maja 2022.
Ruski carski dvoglavi orao ispred zastave Švedske, na Market skveru u Helsinkiju, 13. maja 2022.

Švedska će poslati diplomate u Tursku kako bi pokušali da prevaziđu primedbe Ankare na njen plan za pridruživanje NATO, rekao je ministar odbrane Peter Hultkvist, a zvanična odluka o predaji aplikacije očekuje se u ponedeljak.

Švedske vladajuće socijaldemokrate su u nedelju odustale od svog 73-godišnjeg protivljenja ulasku u NATO i nadaju se brzom pristupanju, napuštajući decenije vojnog nesvrstavanja nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Finska je u nedelju takođe potvrdila da će podneti zahtev za pridruživanje atlantskom vojnom savezu.

Međutim, Turska je iznenadila svoje saveznike u NATO rekavši da neće pozitivno gledati na aplikaciju Finske i Švedske, a predsednik Tajip Erdogan je rekao da su "skandinavske zemlje gostionice za terorističke organizacije".

"Poslaćemo grupu diplomata da održe razgovore i dijalog sa Turskom kako bismo videli kako to može da se reši i o čemu se zapravo radi", rekao je ministar odbrane Peter Hultkvist za javni servis SVT.

Turska je rekla da želi da nordijske zemlje zaustave podršku kurdskim militantnim grupama prisutnim na njihovoj teritoriji i ukinu zabranu prodaje nekog oružja Turskoj.

NATO i Sjedinjene Države saopštile su da su uverene da Turska neće zadržati članstvo Finske i Švedske.

Svaka odluka o proširenju NATO zahteva odobrenje svih 30 članica alijanse i njihovih parlamenata, ali diplomate kažu da će Erdogan biti pod pritiskom da popusti jer bi Finska i Švedska u velikoj meri ojačale NATO u Baltičkom moru.

"Uveren sam da ćemo moći da odgovorimo na zabrinutost koju je Turska izrazila na način koji ne odlaže članstvo", rekao je u nedelju generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Švedski parlament će u ponedeljak održati debatu o zahtevu za članstvo Švedske, što je formalnost jer već postoji velika većina za prijavu. Vlada će doneti zvaničnu odluku da se prijavi kasnije u toku dana, rekao je Hultkvist.

Moskva: Greška sa dalekosežnim posledicama

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov rekao je u ponedeljak da Finska i Švedska ne bi trebalo da imaju iluzije da će Moskva jednostavno podneti njihovo pridruživanje vojnom savezu NATO, nazivajući to greškom koja bi imala dalekosežne posledice.

Prelazak sa dve istorijski neutralne sile bio bi jedna od najvećih promena u evropskoj bezbednosnoj arhitekturi decenijama, što odražava veliku promenu u percepciji u nordijskom regionu otkako je Rusija poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu 24. februara.

"Situacija se, naravno, radikalno menja u svetlu onoga što se dešava", rekao je Rjabkov, a prenosi agencija Interfaks. "Činjenica da bezbednost Švedske i Finske neće biti pojačana kao rezultat ove odluke, nama je vrlo jasna".

"Oni ne bi trebalo da imaju iluzije da ćemo mi to jednostavno podneti", rekao je Rjabkov. "Opšti nivo vojnih tenzija će rasti, predvidljivost u ovoj sferi će se smanjiti. Sramota je da se zdrav razum žrtvuje nekakvoj fantomskoj odredbi o tome šta treba činiti u ovoj situaciji koja se odvija", rekao je Rjabkov.

NATO i Sjedinjene Države saopštile su u nedelju da su uverene da Turska neće zadržati članstvo dve nordijske države u zapadnom vojnom savezu.

XS
SM
MD
LG