Linkovi

Blinken sa ministrima alijanse o podršci Ukrajini, članstvu Finske


Ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba i državni sekretar SAD Entoni Blinken u Berlinu

BERLIN - Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se u nedelju sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom u Berlinu, gde su razgovarali o tome kako da se osigura da hrana iz Ukrajine stigne do potrošača u Africi i Aziji.

Njih dvojica prisustvuju sastanku ministara spoljnih poslova NATO-a, čija je tema situacija na terenu u Ukrajini i napori da se dostave humanitarna pomoć i oružje.

Ruska invazija na Ukrajinu od 24. februara izazvala je rast cena hrane i povećala rizik od gladi u mnogim delovima sveta.

Ministri spoljnih poslova G7 sastali su se Nemačkoj i pozvali rusku vladu da prekine blokadu ukrajinskih crnomorskih luka, kako bi se omogućio izvoz ukrajinskih žitarica, đubriva i drugih poljoprivrednih proizvoda.

Blinken i ministri spoljnih poslova NATO-a takođe planiraju da razgovaraju o odluci finskih lidera da podnesu zahtev za ulazak u NATO. SAD su rekle da će podržati i Finske i Švedske prijave za pridruživanje transatlantskom bezbednosnom savezu.

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je finskog predsednika Saulija Ninista da bi svaki pokušaj Helsinkija da se pridruži NATO-u štetio bilateralnim odnosima. Lideri Finske smatraju da je ruska invazija na Ukrajinu pretnja bezbednosti njihove zemlje, pošto Finska i Rusija dele granicu od 1.300 kilometara.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan takođe je izrazio zabrinutost zbog pridruživanja Finske i Švedske alijansi, uz obrazloženje da dve nordijske zemlje podržavaju Radničku partiju Kurdistana (PKK) koju Ankara smatra neprijateljskom organizacijom.

Državni sekretar Blinken rekao je da je razgovarao sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom o strahovanjima Ankare i da je uveren da je moguće postići konsenzus.

"Ne želim da govorim o detaljima razgovora koje smo imali, ali mogu da kažem da postoji široka podrška pridruživanju Finske i Švedske alijansi", kazao je Blinken.

"Ako je to što one žele, uveren sam da ćemo postići konsenzus".

XS
SM
MD
LG