Linkovi

Nemačka povećava trošenje za vojsku i kupuje američke lovce F-35 i Jurofajtere


Arhiva - Borbeni avion F-35, u vlasništvu Mornarice SAD, poleće sa aerodroma na Floridi, 16. septembra 2016.
Arhiva - Borbeni avion F-35, u vlasništvu Mornarice SAD, poleće sa aerodroma na Floridi, 16. septembra 2016.

Nemačka planira da kupi do 35 američkih borbenih aviona F-35 i 15 aviona "Jurofajter", rekao je u ponedeljak izvor iz parlamenta, kao deo velikog napora za modernizaciju oružanih snaga kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Mlazi avioni F-35 koje je napravio Lokid Martin pomogli bi da se zameni decenijama stara nemačka flota aviona Tornado, prema izveštajima u medijima koje je potvrdio neimenovani izvor.

Avioni Tornado jedini su avioni sposobni da nose američke nuklearne bombe stacionirane u Nemačkoj, a koje su ključni deo NATO strategije odvraćanja.

Lokidovi F-35 stelt mlaznjaci smatraju se najsavremenijim borbenim avionima na svetu, a njihov jedinstveni oblik i premaz čine ih težim za otkrivanje neprijateljskim radarom.

Dodatni avioni Jurofajter koje Nemačka planira da kupi, a napravio ih je konzorcijum koji uključuje Erbas, navodno će se koristiti za druge operacije, uključujući elektronsko ratovanje i misije pratnje.

Arhiva - Lovac Eurofajter nemačkog ratnog vazduhoplovstva, u bazi u zapadnoj Nemačkoj.
Arhiva - Lovac Eurofajter nemačkog ratnog vazduhoplovstva, u bazi u zapadnoj Nemačkoj.

Nemački kancelar Olaf Šolc je prošlog meseca obećao da će uložiti 112 milijardi dolara u nacionalnu vojsku Bundesver koji hronično nema dovoljno sredstava.

Povećanje potrošnje označava veliki preokret za vodeću evropsku ekonomiju, narušavajući njenu politiku držanja niskog vojnog profila, delom zbog krivice za Drugi svetski rat.

Nakon godina kritika da zemlja ne snosi u dovoljnoj meri finansijski teret u vojnom savezu NATO, Šolc je takođe obećao da će trošiti više od dva procenta nemačkog bruto domaćeg proizvoda godišnje na odbranu, premašujući cilj NATO-a.

Promena je podstaknuta povratkom rata na evropski kontinent nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, što je poljuljalo osećaj bezbednosti Nemačke i bacilo oštar fokus na stanje njenih oružanih snaga.

Kupovina F-35 međutim postavlja pitanja o budućnosti zajedničkog evropskog borbenog aviona koji se razvija sa Španijom i Francuskom.

Poznat kao budući borbeni vazdušni sistem (FCAS), avion bi trebalo da zameni francuske avione Rafale i nemačke i španske avione Jurofajter do 2040. godine.

Šolc je pokušao da ublaži strahove da bi projekat mogao postati nepotreban krajem prošlog meseca, rekavši da je zajednički evropski projekat "apsolutni prioritet".

"Važno mi je... da napravimo sledeću generaciju borbenih aviona i tenkova u saradnji sa evropskim partnerima", rekao je on.

Ali nemački Bundesver mora da zameni svoju flotu Tornadoa u kratkom roku jer je postala "zastarela", dodao je Šolc.

XS
SM
MD
LG