Linkovi

Ruski Avtovaz nudi radnicima u Iževsku 3.000 dolara da dobrovoljno daju otkaz


Radnici rade na automobilu Lada, na proizvodnoj traci u fabrici Avtovaz, u Iževsku Rusija, 22. februara 2022.

Najveći ruski proizvođač automobila Avtovaz, koji je obustavio deo proizvodnje zbog sankcija i nedostatka komponenti, nudi radnicima u svojoj fabrici u Iževsku jednokratnu isplatu od oko 3.000 dolara za dobrovoljno davanje otkaza, navodi se u saopštenju.

Avtovaz je nastavio proizvodnju nekih od svojih popularnih modela Lada u svojoj glavnoj fabrici u Toljatiju u junu nakon što je delimično obustavio proizvodnju u proleće zbog nestašice elektronskih delova izazvanih sankcijama.

Kompanija, čiji je dugogodišnji akcionar, francuski proizvođač automobila Reno, prodao svoj udeo ruskom investitoru u maju, nije bila u mogućnosti da ponovo pokrene proizvodnju modela Lada Vesta i poslala je u martu 3.200 zaposlenih iz svoje fabrike u Iževsku u centralnoj Rusiji na plaćeno odsustvo.

Kompanija je u sredu obavestila osoblje na lokaciji u Iževsku, gradu sa oko 645.000 ljudi oko 1.200 kilometara istočno od Moskve, ili da nađu novi posao u kompaniji ili da spoazumno daju otkaz.

Onima koji daju otkaz biće ponuđena jednokratna isplata u vrednosti od oko pet do sedam prosečnih mesečnih primanja, odnosno oko 12 minimalnih, koje je odobrila država. Maksimalna isplata bi iznosila 183.348 rubalja (3.161 dolar).

"Avtovaz naglašava da kompanija ne planira masovna otpuštanja, a predložene mere podrške timu su isključivo dobrovoljne za svakog zaposlenog", navodi se u saopštenju kompanije.

Ruska automobilska industrija, koja se u velikoj meri oslanja na komponente i opremu iz inostranstva, pogođena je globalnom nestašicom poluprovodnika i nedavnim povlačenjem inostranih proizvođača iz Rusije zbog sukoba u Ukrajini.

Kako se mnoge fabrike za sklapanje automobila nalaze van Moskve u manjim gradovima, ruski proizvođači automobila radije ne ukidaju poslove, već drže zaposlene na plaćenom odsustvu ili smanjenim radnim satima i manjim platama kao rezultat toga.

Ovaj sadržaj je proizveden u Rusiji gde zakon ograničava izveštavanje o ruskim vojnim operacijama u Ukrajini.
XS
SM
MD
LG