Linkovi

Nastavljaju se ruski napadi na Bahmut, oštre reakcije zbog snimka odsecanja glave


ARHIVA - Ukrajinski vojnik, pripadnik 95 brigade, štiti uši od buke artiljerijskog oružja koje ispaljuje projektil, tokom ruske invazije na Ukrajinu, na frontu u regionu Limana, u Ukrajini, 7. aprila 2023.
ARHIVA - Ukrajinski vojnik, pripadnik 95 brigade, štiti uši od buke artiljerijskog oružja koje ispaljuje projektil, tokom ruske invazije na Ukrajinu, na frontu u regionu Limana, u Ukrajini, 7. aprila 2023.

Rusija je sapštila da su njene snage izršile udare na rezerviste ukrajinske vojske u pokušajima da opkole grad Bahmut na istoku Ukrajine. Ukrajina, sa svoje strane, negira ruske tvrdnje da snage Moskve kontrolišu 80 odsto Bahmuta.

Ukrajina je saopštila da su njene snage odbile 72 napada ruskih snaga na istoku tokom proteklog dana dok su nastavljene intenzivne borbe oko Bahmuta, javio je Radio Slobodna Evropa.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarao je o situaciji u Ukrajini sa svojim kineskim kolegom tokom sastanka u Uzbekistanu, navodi se u saopštenju ministarstva u Moskvi u četvrtak.

Oštre reakcije na snimak odsecanja glave ukrajinskom vojniku

Ukrajina je uporedila Rusiju sa Islamskom državom pošto se na internetu pojavio video na kojem se vidi kako ruski vojnici snimaju dok nožem odsecaju glavu ukrajinskom zarobljeniku. Rusija je video snimak opisala kao "užasan", ali je saopštila da treba proveriti njegovu autentičnost.

Ukrajinski zvaničnici u sredu su otvorili istragu o video snimku na društvenim mrežama na kojem se navodno vidi odsecanje glave jednog od kijevskih vojnika.

Novinske agencije nisu mogle odmah da provere autentičnost snimka, ali ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u video poruci rekao:

"Postoji nešto što niko na svetu ne može da ignoriše: kako lako ove zveri ubijaju".

Zelenski je rekao da video prikazuje "pogubljenje ukrajinskog zarobljenika" i da "svi moraju da reaguju. Ne očekujte da će to biti zaboravljeno, da će vreme proći".

Ukrajina je više puta optuživala Rusiju da je počinila ratne zločine i gađala civile tokom svoje invazije na Ukrajinu, koja je sada u 14. mesecu, dok Moskva tvrdi da cilja samo vojna mesta i električnu i vodovodnu infrastrukturu.

Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, optužujući ga za ratne zločine u otmicama dece iz Ukrajine.

Andrej Medvedev, novinar ruske državne televizije, rekao je da je objavljivanje jezivog videa na društvenim mrežama "prilično oportuno" za ukrajinsku vojsku uoči prolećne kontraofanzive, dok je Mihail Podoljak, savetnik Zelenskog, takođe povezao objavljivanje snimka sa očekivanom ofanzivom. Dok je Medvedev rekao da je dizajniran da "raspali vojsku", Podoljak je rekao da je trebalo da demorališe javnost ili promeni njihovu percepciju rata.

Direktor CIA-e Vilijam Berns pomenuo je očekivanu prolećnu kontraofanzivu Ukrajine, dok je govorio u sredu uveče u Buš školi za vladu i javnu službu na Teksaškom A&M univerzitetu u Koledžu Stejšnu u Teksasu.

On je rekao da je izazov sa kojim se Ukrajina suočava na bojnom polju "probiti taj osećaj arogancije sa Putinove strane, ubediti njega i njegove generale da ne samo da neće moći da napreduju dalje u Ukrajinu, već da… rizikuju da izgube sve više i više onoga što su do sada nezakonito osvojili".

Ukrajinski vonik puši dok se odmara u Bahmutu, na prvoj liniji fronta, u regionu Donjecka, Ukrajina, 12. aprila 2023.
Ukrajinski vonik puši dok se odmara u Bahmutu, na prvoj liniji fronta, u regionu Donjecka, Ukrajina, 12. aprila 2023.

Berns je takođe rekao da ruska vojska "ima pune ruke posla" u suočavanju sa ukrajinskom vojskom i da ne misli da je Putin željan konfrontacije sa NATO. Berns je rekao da je predsednik SAD Džo Bajden takođe jasno stavio do znanja da Sjedinjene Države ne žele direktno učešće u sukobu.

XS
SM
MD
LG