Linkovi

Ukrajina tvrdi da su ruski dronovi pali na teritoriju članice NATO Rumunije, Bukurešt negira


Vatrogasac gasi požar nakon napada ruskih dronova, na lokaciji koja je navedena kao region Odesa, Ukrajina, na ovoj fotografiji koju je 4. septembra 2023. objavila ukrajinska Operativna komanda "Jug"
Vatrogasac gasi požar nakon napada ruskih dronova, na lokaciji koja je navedena kao region Odesa, Ukrajina, na ovoj fotografiji koju je 4. septembra 2023. objavila ukrajinska Operativna komanda "Jug"

Ukrajina je saopštila u ponedeljak da su ruski dronovi pali na teritoriju članice NATO Rumunije i detonirali se tokom noćnog napada na ukrajinsku lučku infrastrukturu na reci Dunav, ali Bukurešt kategorički demantuje taj izveštaj.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri navode koji bi mogli da predstavljaju dramatičan preokret u 18-mesečnom ratu Rusije u Ukrajini. Moskva redovno izvodi vazdušne udare velikog dometa na ciljeve u Ukrajini, koja se graniči sa Rumunijom.

"Prema podacima ukrajinske državne granične službe, sinoć su, tokom masovnog ruskog napada u blizini luke Izmail, ruski 'Šahedi' pali na teritoriju Rumunije i detonirali se", napisao je na Fejsbuku portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

"Ovo je još jedna potvrda da ruski raketni teror predstavlja ogromnu pretnju ne samo za bezbednost Ukrajine, već i za bezbednost susednih zemalja, uključujući i zemlje članice NATO", rekao je on.

Rumunsko ministarstvo odbrane objavilo je saopštenje u kojem je navelo da "kategorički" negira ukrajinsku tvrdnju.

NATO ima kolektivnu odbrambenu obavezu prema kojoj vojna alijansa napad na jednog saveznika smatra napadom na sve saveznike.

Nikolenko je objavio fotografiju na kojoj se vidi plamen eksplozije na suprotnoj obali reke Dunav, linije razdvajanja ukrajinske Odeske oblasti i rumunske teritorije.

Izvor iz ukrajinske industrije rekao je Rojtersu da su dva ruska drona pala na rumunsku stranu.

Šef kabineta ukrajinskog predsednika rekao je da incident pokazuje potrebu za povećanjem zaliha moderne protivvazdušne odbrane i oružja dugog dometa kako bi se Rusija lišila mogućnosti da lansira dronove i rakete kao na Ukrajinu.

"Dodatno oružje i rakete dugog dometa za Ukrajinu – da ubrzamo deokupaciju naših teritorija. Rusija mora biti poražena na bojnom polju", napisao je zvaničnik Andrij Jermak u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Preko ukrajinskih luka na Dunavu, Reni i Izmail, odlazilo je oko četvrtine izvoza žitarica pre nego što je Rusija povukla iz sporazuma koji je podržao UN i koji je obezbedio siguran prolaz za izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora.

Dunavske luke su od tada postale glavna ruta za izlazak iz Ukrajine, a žito se takođe šalje na baržama u rumunsku crnomorsku luku Konstanca radi daljeg otpremanja.

Napad na ukrajinsku lučku infrastrukturu tokom noći dogodio se nekoliko sati pre zakazanih razgovora između ruskog predsednika Vladimira Putina i turskog predsednika Tajipa Erdogana.

Rat dronovima, na moru...

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u ponedeljak da su njihove snage uništile četiri ukrajinska brza vojna čamca u severozapadnom delu Crnog mora. U postu u Telegramu, rusko ministarstvo je navelo da su brodovi prevozili ukrajinske trupe koje su se uputile ka obali Krima.

Natpis "Volim Huljajpolje" se vidi u blizini zgrade uništene u ruskom vojnom udaru u Huljajpolju, Zaporoška oblast, Ukrajina, 3. septembra 2023.
Natpis "Volim Huljajpolje" se vidi u blizini zgrade uništene u ruskom vojnom udaru u Huljajpolju, Zaporoška oblast, Ukrajina, 3. septembra 2023.

Ukrajinske vazduhoplovne snage su tokom noći izdale u različitim delovima Ukrajine višestruka upozorenja zbog napada ruskih bespilotnih letelica, uključujući oblast Izmaila duž reke Dunav, koja je bila ključna za izvoz žitarica u poslednjih nekoliko meseci.

Oleh Kiper, guverner oblasti Odese, rekao je na Telegramu da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila 17 ruskih bespilotnih letelica, ali da su na zemlji oštećena skladišta, proizvodne zgrade i poljoprivredna mehanizacija u Izmailu. Kiper je rekao da su krhotine koje su padale sa dronova takođe izazvale nekoliko požara.

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su u ponedeljak da su oborile 23 od 32 bespilotne letelice iranske proizvodnje "Šahed" lansirane sa ruske teritorije i sa okupiranog Krima. Policija je saopštila da nema žrtava.

Policija je objavila nekoliko fotografija skladišta sa rupama u krovovima i industrijske zgrade na kojima su prozori razbijeni, a krov uništen nakon napada koji je trajao više od tri sata.

Sa druge strane, nestambena zgrada u gradu Kurčatovu na zapadu Rusije – domu jedne od najvećih ruskih nuklearnih elektrana – zapalila se u nedelju nakon napada ukrajinskog drona.

Žrtava nije bilo, a hitne službe su ugasile požar, rekao je Roman Starovojt, guverner Kurske oblasti, preko aplikacije za razmenu poruka Telegram.

Ukrajinski vojnik lansira dron u blizini Bahmuta, mesta žestokih borbi sa ruskim snagama, u ukrajinskoj oblasti Donjeck, 3. septembra 2023.
Ukrajinski vojnik lansira dron u blizini Bahmuta, mesta žestokih borbi sa ruskim snagama, u ukrajinskoj oblasti Donjeck, 3. septembra 2023.

Ukrajina pojačava svoje napade dronovima unutar ruskih teritorija, dok Ukrajina planira da poveća proizvodnju dronova već ove jeseni, rekao je Reznikov u nedelju u intervjuu za državnu novinsku agenciju Ukrinform.

Kijev za napade na rusku teritoriju koristi samo oružje domaće proizvodnje, pre svega dronove. Ukrajina se obavezala da neće koristiti zapadno oružje na ruskoj teritoriji.

Ponekad i na desetine ukrajinskih dronova istovremeno udaraju po Rusiji, dopirući čak do zapadnog grada Pskova, 600 kilometara udaljenog od Ukrajine.

Smene u rukovodstvu ukrajinske odbrane

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je u nedelju da će zameniti ministra odbrane Alekseja Reznikova 41-godišnjim Rustemom Umerovom, koji je trenutno zadužen za glavni privatizacioni fond Ukrajine.

Arhiva - Ukrajinski ministar odbrane Oleksej Reznikov tokom konerencije za štampu u Kijevu, 28. avgusta 2023.
Arhiva - Ukrajinski ministar odbrane Oleksej Reznikov tokom konerencije za štampu u Kijevu, 28. avgusta 2023.

"Odlučio sam da smenim ministra odbrane Ukrajine. Aleksij Reznikov je prošao kroz više od 550 dana punog rata", rekao je Zelenski tokom svog noćnog video obraćanja. "Verujem da su ministarstvu potrebni novi pristupi i drugi formati interakcije i sa vojskom, i sa društvom u celini", rekao je on.

Reznikov je igrao ključnu ulogu u obezbeđivanju milijarde dolara vredne zapadne vojne pomoći za pomoć u ratnim naporima. Međutim, tokom njegovog imenovanja, Ministarstvo odbrane je bilo okaljano optužbama za korupciju koje je Reznikov opisao kao klevete.

Imenovanje Umerova, krimskog Tatara i bivšeg poslanika, mora da odobri parlament.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.

XS
SM
MD
LG