Linkovi

Raste pritisak na Malikija


Premijer Iraka Nuri al-Maliki

Vodeći šiitski sveštenik u Iraku, ajatola Ali al-Sistani pozvao političke grupacije da se slože oko izbora novog premijera, predsednika i predsedavajućeg parlamenta...

Irački premijer Nuri al-Maliki suočen je sa rastućim pritiskom i protivljenjem u zemlji, uključujući i neke od njegovih dosadašnjih šiitskih saveznika.

Vodeći šiitski sveštenik u Iraku, ajatola Ali al-Sistani danas je pozvao političke grupacije da se slože oko izbora novog premijera, predsednika i predsedavajućeg parlamenta, koji bi trebalo da se sastane u utorak. Maliki je juče odbacio formiranje vladu nacionalnog jedinstva, tvrdeći da bi to bilo protivno ustavu i rezultatima izbora održanih 30. aprila.

U međuvremenu, državni sekretar Džon Keri doputovao je u Saudijsku Arabiju, gde će sa kraljem Abdulahom razgovarati o načinima za odgovor na pretnju sunitskih ekstremista, koji su zauzeli velike delove Sirije i Iraka.

Lider umerene sirijske opozicije Ahmed al-Džarba, sa kojim se Keri danas sastao u Džedi, rekao je državnom sekretaru da je granica izmedju Sirije i Iraka praktično otvorena i zatražio pomoć od Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije u borbi protiv režima sirijskog predsednika Bašara al-Asada, kao i ekstremističke grupe Islamska država Iraka i Levanta.

XS
SM
MD
LG