Linkovi

Maliki protiv vlade nacionalnog jedinstva


Irački premijer Nuri Al Maliki

Irački premijer Nuri al-Maliki odbacio je mogućnost formiranja vlade nacionalnog jedinstva koja bi pomogla u suzbijanju ofanzive sunitskih esktremista

Maliki je u obraćanju javnosti rekao da bi taj potez bio u suprotnosti sa ustavom zemlje i rezultatima aprilskih parlamentarnih izbora.

Irački premijer je u današnjem obraćanju pozvao sve političke blokovore na pomirenje i prevazilaženje razlika, ali i poručio da bi reformisanje vlade bila greška.

''Iračanima su poznate opasne namjere, koje stoje iza poziva za formiranje takozvane vlade nacionalnog jedinstva. Riječ je o pokušaju da se eliminiše naša mlada demokratija i ignorišu stavovi birača. Formiranjem takve vlade bio bi zadat udarac našem Ustavu i političkom procesu“.

U Briselu, američki državni sekretar Džon Keri rekao je novinarima na marginama sastanka NATO ministara da nikada nije razgovarano o vladi nacionalnog jedinstva. Keri je naglasio da Iračani treba sami da odluče o tome kakvu vladu žele.

"Sjedinjene Države zainteresovane su za buduće liderstvo u Iraku, ali neće govoriti Iračanima kakvo bi ono trebalo da bude. Iračani treba da donesu tu odluku”.

Keri i predsjednik Barak Obama više puta su pozvali Bagdad da formira vladu u kojoj bi više bile zastupljene manjine odnosno suniti i Kurdi, posebno u svijetlu ofanzive sunitskih esktremista u delovima Iraka.

XS
SM
MD
LG