Linkovi

Raste Obamina popularnost nakon ubistva bin Ladena


Barak Obama sa njujorškim policajcima 5. maja 2011.
Barak Obama sa njujorškim policajcima 5. maja 2011.

Analitičari predviđaju da bi ubistvo Bin Ladena moglo presudno da utiče na ishod predsedničkih izbora iduće godine

Prema najnovijem istraživanju javnog mnjenja Centra Pju i dnevnika Vašington Post, popularnost predsednika Baraka Obame prilično je porasla posle ubistva lidera al-Kaide Osame bin Ladena. Obamina popularnost povećala se sa 47 odsto prošlog meseca na sadašnjih 56 odsto. Međutim, politički analitičari navode da nije izvesno koliko će ta povećana politička popularnost uticati na izglede na predsedničkim izborima iduće jeseni.

Bio je to dramatičan trenutak, bez presedana u dosašnjem predsedničkom mandatu Baraka Obame:

„Dobro veče. Večeras mogu da saopštim američkom narodu i ostatku sveta da su Sjedinjene Države izvršile operaciju u kojoj je ubijen Osama bin Laden, lider al-Kaide.“

Posle toga je kod Bele kuće, na „nulti tački“ u Njujorku i drugim mestima u Americi došlo je do erupcije slavlja i iskazivanja nacionalnog ponosa. Republikanci su se pridružili demokratama u pohvalama koje su upućene predsedniku i specijalcima američke mornarice, koji su izvršili misiju.

Oglasili su se čak i kritičari predsednika, medju kojima je i bivši potpredsednik Dik Čejni:

„Mislim da adminstracija zaslužuje pohvalu za uspeh operacije i koliko mogu da ocenim, svi mu dugujemo zbog osećaja zadovoljstva kojeg verujem i oni sami osećaju“.

Predsednikova popularnost je u poslednje vreme bila u padu, ali uspešna operacija u kojoj je ubijen Osama bin Laden, obezbedila je predsedniku povećanje podrške javnosti, kaže Piter Braun, stručnjak za ispitavanje javnog mnjenja na Univerzitetu Kvinipijak.

„Veliko pitanje za predsednika Obamu sa stanovišta reizbora jeste koliko je veliki skok popularnosti, i koliko će dugo da traje. To zasada nije sasvim jasno, niti će biti još neko vreme“.

Neki analitičari, uključujući Roberta Gatmana sa Univerziteta Džons Hopkins, predviđaju da bi ubistvo Bin Ladena moglo presudno da utiče na ishod predsedničkih izbora iduće godine.

„Operacija svakako povoljno utiče na izglede da predsednik pobedi na izborima iduće godine. Što se mene tiče, izbori su od danas završeni“.


Međutim, analitičar Piter Braun tvrdi da je prerano za takve zaključke.

„Najvažnije pitanje sa stanovišta njegove političke budućnosti nije da li će ovo učvrstiti njegov autoritet na planu nacionalne bezbednosti. Očigledno je da hoće. Ali, ostaje pitanje da će biti popularan način na koji se odnosi prema privredi, budžetskom deficitu i sličnim domaćim temama“.

Predsednika su pohvali čak nekolicina potencijalnih republikanski predsedničkih kandidata, kao što su guverner Masečusetsa Mit Romni, i guverner Minesote, Tim Polenti.

XS
SM
MD
LG