Linkovi

Al-Kaida posle smrti lidera


Osama bin Laden i njegov zamenik Ajman al-Zavahiri
Osama bin Laden i njegov zamenik Ajman al-Zavahiri

Smrt lidera al-Kaide, gotovo deceniju nakon terorističkih napada u Sjedinjenim Država, mogla bi da ima drugačije posljedice, nego da je ubijen ubrzo nakon 11. septembra 2001. Pojedini analitičari ističu da smrt Osame bin Ladena ima više simbolički, nego praktični uticaj na al-Kaidu, zbog njenje nove strukture.

Slavlje. Olakšanje. Pravda. Te su emocije izrazili Amerikanci, okupljeni ispred Bijele kuće. Najtraženiji terorista u svijetu je mrtav. Eksperti međutim ističu da to ne znači i kraj al-Kaide.

"Svi ti ogranci će nastaviti da postoje, barem još neko vrijeme. Oni imaju sopstveni zamah.”

Ričard Vajc je napuštao Pentagon kada je avion, kojim su upravljali teroristi, udario u zgradu. Taj trenutak bio je prekretnica za njega, kao i za al-Kaidu. Ta teroristička organizacija sada ima labaviju strukturu, koju čini više ogranaka u raznim zemljama. Oni se međusobno podržavaju, ali djeluju nezavisno.

"Osama bin Laden je, za deset godina, od izvršnog direktora postao predsjedavajući odbora. Sada moramo da uhvatimo izvršnog direktora i potpredsjednike”, kaže Robert Gatman sa univerziteta "Džons Hopkins"

U toj akciji mogli bi da pomognu kompjuteri i dokumenti, pronađeni u kući u kojoj je Bin Laden ubijen.

Kuća u kojoj je ubijen lider al-Kaide
Kuća u kojoj je ubijen lider al-Kaide

"Ne znamo do kakvih će tragova oni dovesti odnosno kakve informacije sadrže. Kratkoročno gledano, teroristi će najaviti osvetu. Takođe će biti zabrinuti da su oni sledeća meta, zbog čega će se kriti”, ističe Džejms Karafano iz Fondacije "Heritidž".

Suparništvo u njihovim redovima bi nakon toga moglo da razbije organizaciju.

"Možda će doći do borbe za nasljednika, koja bi značajno oslabila organizaciju. Mislim da niko nema Bin Ladenovu harizmu”, kaže Vajc.

Bin Ladenov zamjenik, Egipćanin Ajman al-Zavahiri, vodi operacije al-Kaide. Nagrada američke vlade za informacije koje bi dovele do njegovog hapšenja ista je kao i za Bin Ladena -25 miliona dolara. Analitičari ističu da bi u slučaju Zavahirijevog izbora za nasljednika moglo doći do podjele između egipatskih i arapskih pripadnika organizacije.

Al-Kaida je prebacila svoje operacije iz Pakistana u Jemen, koji je uporište al-Kaide na Arabijskom poluostrvu. Karafano smatra da to predstavlja problem za Bin Ladenovu terorističku organizaciju.

"Saudijci su veoma zabrinuti i zbog toga gone njene pripadnike. Jemen nije nalakša zemlja za djelovanje. Mi takođe znamo gdje se kriju, što nije bio slučaj sa Avganistanom prije 11. septembra."

Analitičari smatraju da, zahvaljujući Bin Ladenovoj smrti, Sjedinjene Države pobjeđuju u ratu protiv al-Kaide. Ipak, navode da će pripadnici terorističke mreže hteti da se osvete i da će tražiti pogodnu priliku da to urade.

XS
SM
MD
LG