Linkovi

SAD pažljivo procenjivale opcije


Predsednik Barak Obama sa svojim timom za nacionalnu bezbednost pratio je napad na kompleks Osame bin Ladena iz "Sobe za vanredne situacije", u Beloj kući (tajna dokumenta koja se vide na slici namerno su izbrisana)

Američki funkcioneri kažu da je predsednik Barak Obama razmatrao nekoliko opcija pre nego što je naredio akciju u kojoj je ubijen Osama bin Laden, dok su predsednikovi savetnici bili podeljenih gledišta.

Obama je odbacio mogućnost bombardovanja kompleksa severno od Islamabada, u kome se krio vođa al-Kaide, iako su funkcioneri smatrali da bi taj plan bio manje rizičan po američke komandose, ali da bi otežao potvrđivanje Bin Ladenove smrti.

Američki funkcioneri kažu da je Obama takođe razmatrao mogućnost odlaganja i dužeg osmatranja te lokacije, kako bi se utvrdila pouzdanost obaveštajnih podataka koji su ukazivali na to da bin Laden zaista tu živi. Obama je u petak ujutro najzad odobrio operaciju komandosa.

Tokom jučerašnjeg brifinga u Beloj kući, najviši funkcioner Obamine administracije za borbu protiv terorizma, Džon Brenan, izneo je neke pojedinosti o komplikovanoj operaciju koju je izvela grupa elitnih komandosa američke mornarice. U ponedeljak u zoru, grupa komandosa spustila se iz helikoptera u ograđeno bin Ladenovo skrovište, u pakistanskom gradu Abotabadu. Pošto su prodrli u zgradu, Osama bin Laden je u borbi pogođen u glavu iako je, kako je rekao Džon Brenan, bilo planirano da se vođa Al-Kaide uhvati živ.

Tih 40 minuta, koliko je trajala operacija, Brenan je nazvao "najuzbudljivijim momentima" za funkcionere administracije, koji su u sobi za vanredne situacije, u Beloj kući, zajedno sa predsednikom Obamom pratili akciju. Brenan je rekao da su "minuti bili dugi kao dani."

U pomenutoj akciji nije poginuo niko od Amerikanaca. Jedan od funkcionera za borbu protiv terorizma rekao je da su komandosi zaplenili kompjuterske diskove, digitalne video diskove i dokumenta pronađene.

Pakistanska vlada nije bila obaveštena o američkoj operaciji, sve dok helikopteri nisu napustili pakistanski vazdušni prostor, iz straha da bi akcija mogla da bude ometena.

Američki vojni funkcioneri izjavili su da je bin Ladenovo telo sahranjeno u moru, pošto je prema muslimanskom običaju oprano i umotano u beli prekrivač, a nad njim očitana muslimanska molitva za mrtve.

Zvaničnici kažu da je analiza uzoraka DNK potvrdila, sa gotovo stoprocentnom sigurnošću, da je Osama bin Laden ubijen.

XS
SM
MD
LG