Linkovi

Obama pozvao Olanda zbog špijuniranja


Američki ambasador u Francuskoj Čarls Rivkin izlazi iz zgrade francuskog Ministarstva spoljnih poslova u Parizu

Veliki gnev u Francuskoj zbog prisluškivanja građana, a u Meksiku zbog "ulaska" u elektornsku poštu bivšeg predsednika Felipea Kalderona.

Američki predsednik Barak Obama pozvao je francuskog kolegu Fransoa Olanda da bi razgovarali o gnevu u Francuskoj, povodom tvrdnji da je američka obaveštajna agencija prisluškivala milione telefonskih razgovora francuskih državljana.

Obama je pozvao Olanda, pošto se u francuskom dnevniku „Le Mond“ pojavio članak o vrlo obimnom špijuniranju francuskih državljana od strane američke Nacionalne bezbednosne agencije.

Ministar spoljnih poslova Francuske Lauren Fabijis pozvao je juče američkog ambasadora Čarlsa Rivkina da bi ga ispitao u vezi sa tim navodima.

"Zahtevamo da nam SAD bez odlaganja pruže opravdanje. I povrh svega tražimo, naravno, da ukoliko ova praksa još traje, mora da bude prekinuta. Ponavljam: mi se naravno slažemo da treba da sarađujemo u borbi protiv terorizma – to je ključno – ali to ne opravdava čin slušanja privatnih stvari miliona naših sunarodnika", kaže Fabijis.

Američkog državnog sekretara Džona Kerija sačekala su pitanja na tu temu, kada je juče stigao u Pariz, povodom razgovora o Bliskom istoku. Keri je odbio da govori o određenim optužbama, ali je rekao da je očuvanje bezbednosti ljudi u današnjem svetu veoma komplikovano i da predstavlja izazov.

Portparolka grupe koja se zalaže za očuvanje ljudskih prava i sloboda na internetu, sa sedištem u SAD, kaže da su te optužbe dovele do rastućeg nepoverenja prema Vašingtonu u međunarodnoj zajednici.

"Dakle, Francuska je ove vesti nazvala apsolutno neprihvatljivim. Meksiko tvrdi da je prisluškivanje njihovog predsednika kršenje međunarodnog prava, i ono što u osnovi sada imamo jeste nekoliko zemalja, koje su besne na SAD, koje smatraju da se SAD više ne može verovati kao partneru u zaštiti privatnosti građana, kao ni u razmeni obaveštajnih podataka", kaže Džilijen Si Jork, direktorka za međunarodne slobode u Fondaciji za elektronske granice.

Meksiko je vrlo gnevno reagovao na članak u nemačkom nedeljniku „Špigl“, u kojem je bivši službenik NSA-a Edvard Snouden optužio tu agenciju da je neovlašćeno pristupila elektronskoj pošti bivšeg predsednika Meksika Felipea Kalderona.

Protiv Snoudena, koji je dobio privremeni azil u Rusiji, u SAD je podignuta optužnica za špijunažu i druga krivična dela, pošto je objavio detalje NSA-ovih špijunskih aktivnosti širom sveta.
XS
SM
MD
LG