Linkovi

NSA špijunirala Francuze i Meksikance?


Američki ambasador u Francuskoj, Čarls Rivkin, na izlazu iz francuskog Ministarstva inostranih poslova, u Perizu
Američki ambasador u Francuskoj, Čarls Rivkin, na izlazu iz francuskog Ministarstva inostranih poslova, u Perizu

Francuska i Meksiko zatražili su objašnjenja od SAD posle najnovijih tvrdnji o špijuniranju, čije objavljivanje je omogućio Edvard Snouden

Prema članku objavljenom u francuskom dnevnom listu „Le Mond“, Amerika je prikupila milione podataka o telefonskim razgovorima u Francuskoj.

Najnovije curenje podataka o američkim programima prisluškivanja ovog puta pogodilo je američkog saveznika Francusku. U novom izvještaju, francuski dnevni list “Le Mond” navodi da je Agencija za nacionalnu bezbjednost snimila više od 70 miliona telefonskih poziva i tekstualnih poruka francuskih državljana, u periodu od decembra prošle do januara ove godine. Zamjenik glavnog urednika “Le Monda” Remi Urdan kaže da ove tvrdnje pokazuju da je Francuska postala žrtva istog programa špijuniranja, kao što je bio slučaj sa Velikom Britanijom i Njemačkom.

“Prismotra i špijuniranje u okviru tajnih programa “Prizma” i “Upstream”, prevazilaze granice stalnih i zvaničnih opravdanja da je riječ o borbi protiv terorizma.”

Francuski šef diplomatije Loran Fabijis je objašnjenje najnovijih tvrdnji o prisluškivanju zatražio od američkog ambasadora Čarlsa Rivkina, koji je pozvan na razgovor u Ministarstvo inostranih poslova.

"Već smo upozoreni u junu i snažno smo reagovali, ali je očigledno da moramo da preduzmemo dalje korake. Ovakva praksa, kojom se krši privatnost partnerskih zemalja, je potpuno neprihvatljiva. Moramo hitno da osiguramo da se to više ne ponovi.”

Rivkin je odbio da komentariše medijske izvještaje, uz ocjenu da su američko-francuski odnosi veoma bliski. Objavljivanje povjerljivih dokumenata o prisluškivanju poklopilo se sa dolaskom američkog državnog sekretara Džona Kerija u Pariz na diplomatske razgovore o Siriji i bliskoistočnom mirovnom procesu.

Portparol Državnog sekretarijata, Mari Harf, na današnjoj konferenciji za novinare nije potvrdila niti demantovala najnovije tvrdnje o prisluškivanju. Harf je poručila da sve zemlje razumiju značaj prikupljanja obavještajnih podataka i da su Sjedinjene Države spremne da razgovaraju sa svim zemljama koje su zabrinute u pogledu te prakse.
XS
SM
MD
LG