Linkovi

Kraj štrajka u Fijatu posle razgovora s premijerkom


Radnici Fijata prekinuli su štrajk i sutra će nastaviti posao - dogovoreno je večeras u razgovoru premijerke Ane Brnabić sa predstavnicima Štrajkačkog odbora iza zatvorenih vrata. Takođe, sutra u podne će biti nastavljeni pregovori sa vodećim predstavnicima italijanske fabrike.

Čitava 22 dana radnici Fijata tražili su povećanje plata i bolje uslova rada, dok je premijerka Ana Brnabić najpre rekla da su namere štrajkača loše, da iza svega stoji politički interes, kao i da je zahtev za minimalnom platom od 45.000 nemoguće ispuniti.

Radnici kompanije "Fijat Krajsler automobili" iz Kragujevca ranije danas zatražili su od premijerke Ane Brnabić da hitno oformi pregovarački tim ili krizni štab za posredovanje između poslovodstva kompanije i Štrajkačkog odbora.

Posle druge protestne šetnje, na skupu ispred Skupštine grada oni su pozvali premijerku da dođe u Kragujevac, kako bi počeli pregovore sa štrajkačima, umesto da se poruke razmenjuju preko medija.

Predsednik Štrajkačkog odbora Fijata Zoran Marković ocenio je da izjava premijerke Brnabić da radnici Fijata imaju veće plate nego što navode, da su izmanipulisani i da je štrajk politički motivisan, predstavlja običnu dezinformaciju i pokušaj obmane javnosti:

"Poslodavac već nekoliko poslednjih godina beleži rast zarada i dobiti, čak se i hvali sa dobrim rezultatima. Zaposlenima u Italiji i Poljskoj je dao te dodatne bonuse, a mi ovde radimo i dalje za 300 evra i radimo nekoliko operacija. Radnici su iskazali volju da putem ustavnog i zakonskog prava da štrajkuju i da traže od poslodavca bolje uslove rada".

Premijerka Ana Brnabić je pre dolaska u Kragujevac poručila da je Vlada otvorena za razgovore sa radnicima Fijata, ali da ne može da garantuje povećanje plata, jer je nemoguće ispuniti njihov zahtev za minimalnu zaradu od 45.000 dinara.

Prema njenoj oceni, to ne bi bilo fer ni prema ostalim radnicima u Srbiji.

XS
SM
MD
LG