Linkovi

Vlada pregovara sa štrajkačima u Fijatu, radnici Goše na čekanju


Arhiva - Fabrika Fijat automobili Srbija (AP Photo/Darko Vojinovic)
Arhiva - Fabrika Fijat automobili Srbija (AP Photo/Darko Vojinovic)

Ministar privede Goran Knežević izjavio je da vlada ima garancije da će radnici kragujevačkog Fijat Srbija prihvatiti deo ponuđenog dogovora, kao i da vlada nema informaciju da će Italijani proizvodnju izmestiti u Poljsku.

Knežević je međutim napomenuo da što se materijalnih zahteva tiče, sindikat mora da dogovora sa menadžmentom italijanskog Fijata.

Ministar je objasnio da je zaposlenima u štrajku ponuđen Memorandum koji su oni odbili.

"Vreme nam curi, imamo veliku štetu, fabrika ne radi već 20 dana, to je šteta za celu Srbiju i sve građane," rekao je Knežević i dodao da su radnici na potezu.

Upitan da li su tačni navodi da postoji mogućnost da se proizvodnja izmesti u Poljsku, Knežević je rekao da vlada nema takve informacije.

"Ugovor je potpisan do 2018. godine, očekujemo da se razgovori nastave i da imaju pozitivan ishod," izjavio je Knežević medijima u Beogradu.

Više od 2.000 štrajkača u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu traži pisane garancije poslodavca da će minimum njihovih zahteva biti ispunjen, a zahtevaju povećanje osnovice bruto zarade sa 38.000 na na 50.000 dinara, reorganizaciju proizvodnje, isplatu bonusa i troškova prevoza za dolazak na posao van standardnog radnog vremena.

Fiatova fabrika u Srbiji je 67 odsto u vlasništvu italijanskog koncerna, a Vlada Srbije raspolaže sa preostalih 33 odsto. Prema zvaničnim podacima, Fiat u Kragujevcu bruto nacionalnom dohotku zemlje doprinosi sa 3 posto, a ukupnom izvozu sa 8 posto.

Ugovor o privatizaciji fabrike automobila Zastava potpisan je 2008-me i ističe 31. decembra naredne godine, ali nije izvesno da li će biti produžen. Ugovor, koji je potpisala ondašnja vlada Borisa Tadića nikada nije objavljen u javnosti.

Srpska napredna stranka (SNS) saopštila je da je Demokratska stranka (DS) najbahatija i najneodgovornija vlast ikada ali i poručila da pre nego što iz DS sledeći put pomenu Fijat kažu građanima zašto nisu ostavili za sobom ugovor koji Vlada Srbije sme da objavi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je na radnike Fijata i vladu, iako je samo manjinski vlasnik, da reše problem u kragujevačkoj kompaniji, jer dalji štrajk nosi velike rizike.

"Danas, kada ovde govorimo o lojalnosti radnika kompanijama, što je veoma važan faktor za privlačenje investitora, onda kažu: ''A Kragujevac?''", rekao je Vučić, koji boravi u poseti Vašingtonu.

On je dodao da Vlada nema previše mogućnosti u svojim rukama, jer je manjinski vlasnik, ali je moli da učini sve što može, podvukao je on.

Kako je rekao, uskoro se vraća u Beograd i zamolio je sve aktere da imaju razumevanja i da dobro razumeju značaj posledica koje sve ovo može da ima ne samo po radnike Fijata i Fijat, već po Kragujevac i celu zemlju.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila jeda je uvek spremna da razgovara sa radnicima u Fijatu, ali da postoji "šum u komunikaciji", te da se nadala da će štrajk biti okončan danas, kako bi sutra svi bili za pregovaračkim stolom o zahtevima radnika.

Ona dodaje i da Vlada Srbije u potpunosti stoji iza radnika Fijata.

"Zbog toga smo obećali da ćemo na najvišem nivou organizovati pregovore sa menadžmentom Fijata na kojima ću biti prisutna kao predsednica vlade," rekla je.

I radnici Goše pokušavaju da uđu u pregovare s Vladom u vezi svojih štrajkačkih zahteva.

Direktor Goše Milutin Šćepanović kaže da je s Vladom Srbije dogovoren moguć način rešavanja problema u toj fabrici i sastanak sa štrajkačkim odborom ove sedmice, te da se posle toga može očekivati i dogovor o reprogramu duga fabrike.

On kaže da je 12. jula bio na razgovoru u vladi, ali da je vladi sada prioritet Fijat, mada je Gošin problem i štrajk njenih radnika "stariji", ali i da su razlozi obustave rada - drugačiji.

Radnicima, inače, fabrika duguje 17 plata, zaposleni štrajkuju već 110 dana, a u proseku Goša svakom radniku duguje između 500.000 i 600.000 dinara.

Korporacija Goša nekada je imala 12. 000 radnika, širom bivše Jugoslavije, proizvodila je mostove, vozove, pruge, konstrukcije, izvozila u svet.

Danas ima nešto više od hiljadu radnika, koji plate ne primaju redovno, a većina hala i mašina propada.

Goša je privatizovana 2007. godine, vlasnik je slovačka firma ŽOS Trnava, a radnici tvrde da po dve do tri hiljade dinara primaju u "neuhvatljivim intervalima".

"U Goši je štrajk zbog 19 neizmirenih plata, koje su u prethodnom periodu obračunate i zbog doprinosa koji nije uplaćivan 4,5 godina. To su naša dva osnovna zahteva i mi radimo da obezbedimo i jedno i drugo. Ako budemo ušli sa vladom u pregovore, dogovore, biće to potpisano i mi ćemo dati garancije," poručio je direktor.

XS
SM
MD
LG