Linkovi

Posle Fijata, u štrajku Gorenje i radnici na Slaviji


Posle radnika u kragujevačkoj fabrici Fijat Krajsler automobili Srbije, koji su štrajk počeli pre dve nedelje, danas su još dva preduzeća obustavila rad - Gorenje u Valjevu i radnici preduzeća MBA Ratko Mitrović - Niskogradnja koji rekonstruišu, između ostalog, i Trg Slavija.

Radnici u Niskogradnji su započeli štrajk zbog neisplaćenih zarada za februar i maj ove godine, saopštio je Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS).

MBA Ratko Mitrović rekonstruiše Ruzveltovu ulicu, Ulicu Mije Kovačevića i Trg Slavija u Beogradu, kao i prugu u Vreocima.

"Preduzeće nije isplatilo ni naknade za odlazak i dolazak na posao za mart, april, maj i jun ove godine, dok zdravstvene knjižice zaposlenih nisu overene od marta zbog čega ne mogu da se leče," navodi se u saopštenju.

U fabrici rashladnih uređaja Gorenje u Valjevu u sredu uveče otpočeo je štrajk oko 600 radnika u drugoj smeni. Iz kompanije kažu da je rad nastavljen.

Zaposleni traže povećanje plata za 5.000 dinara i značajno poboljšanje uslova rada, s obzirom da temperatura u proizvodnim halama premašuje i 40 stepeni Celzijusa.

Radnici su spontano prekinuli proizvodnju, a u Gorenju je u sredu uveče otpočeo razgovor predstavnika kompanije sa zaposlenima oko njihovih zahteva. U Gorenju u Valjevu plate u proizvodnji kreću se od 200 do 300 evra, a prekovremeni rad se ne plaća se redovno, navode Večernje novosti.

"Subote su radne, a slobodne dane radnici koriste u decembru i to je, uz niske zarade, doprinelo da spontano otpočnemo štrajk", kažu zaposleni u “Gorenju” u Valjevu.

Iz kompanije su u međuvremenu saopštili da je u procesu socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja došlo do kraće obustave rada u večernjim satima, nakon čega se proizvodnja normalno nastavila.

"Zaposleni i menadžment aktvino pregovaraju u vezi konkretnih predloga koje su predstavnici sindikata izneli. Socijalni dijalog između radnika u proizvodnji i menadžmenta intenziviraće se u narednim danima do pronalaska minimuma prihvatljivih uslova za sve strane uz nesmetani nastavak rada u svim fabričkim pogonima," kaže se u saopštenju Gorenja.

Fabrika rashladnih uređaja u Valjevu ima oko 1.500 zaposlenih, a ovo je prvi štrajk u fabrici Gorenju.

Radnici u kragujevačkoj fabrici Fijat Krajsler automobili Srbije, iako podeljeni oko toga da li treba zamrznuti štrajk kako bi mogli da počnu pregovori sa poslovodstvom kompanije , nastavili su štrajk otpočet pre dve nedelje .

Predstavnici sindikata su podeljeni oko toga da li treba prekinuti štrajk, a neizvesno je i da li će se o toj odluci radnici uopšte izjašnjavati.

Predsednik Sindikata "Nezavisnost" u Fijatu Zoran Stanić izjavio je da će predsednik Štrajkačkog odbora i Samostalnog sindikata u Fijatu Zoran Marković najverovatnije danas proglasiti kraj štrajka, prenose mediji u Beogradu.

Marković danas, kao ni prethodnih dana, nije odgovarao na pozive novinara.

Stanić, koji se zalaže za nastavak štrajka, pa ga je zbog toga, kako tvrdi Marković jutros izbacio iz Štrajkačkog odbora kaže da ukoliko se proglasi nastavak rada će značiti da radnici koji to ne prihvate biti sankcionisani.

On dodaje da je "Nezavisnost" za nastavak štrajka upravo zbog toga što nisu dobili nikakve garancije.

Dva sindikata kragujevačke fabrikesaopštila su da je visoki rukovodilac te kompanije Alfredo Altavila obavestio Vladu Srbije kao manjinskog akcionara da ukoliko ne dođe do prekida štrajka sledi otpuštanje i smanjenje proizvodnje, prenosi N1 televizija.

Predstavnici sidnikata su preneli novinarima i da je Altavila obavestio Vladu Srbije da nema pregovora dok traje štrajk.

"Altavila je obavestio Vladu Srbije da ukoliko u roku od sedam dana ne dođe do pregovora, što bi značilo i prekid štrajka, u planu je otpuštanje 320 radnika," rekao je predsednik Samostalnog sindikata FCA Zoran Marković.

Naveo je i da je Vlada Srbije, ukoliko ne dođe do prekida štrajka obaveštena i da se razmatra smanjenje planirane proizvodnje za ovu godinu za oko 80 odsto.

Prema njegovim rečima, posle toga radnici će otići na godišnji odmor a to će voditi ka tihom zatvaranju fabrike FCA u Kragujevcu.

Više od 2.000 štrajkača u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu traži pisane garancije poslodavca da će minimum njihovih zahteva biti ispunjen, a zahtevaju povećanje osnovice bruto zarade sa 38.000 na na 50.000 dinara, reorganizaciju proizvodnje, isplatu bonusa i troškova prevoza za dolazak na posao van standardnog radnog vremena.

Fiatova fabrika u Srbiji je 67 odsto u vlasništvu italijanskog koncerna, a Vlada Srbije raspolaže sa preostalih 33 odsto. Prema zvaničnim podacima, Fiat u Kragujevcu bruto nacionalnom dohotku zemlje doprinosi sa 3 posto, a ukupnom izvozu sa 8 posto.

Ugovor o privatizaciji fabrike automobila Zastava potpisan je 2008-me i ističe 31. decembra naredne godine, ali nije izvesno da li će biti produžen.

XS
SM
MD
LG