Linkovi

Kritičari Kremlja: Rusija na čelu Interpola - lisica nadležna za kokošinjac


Potpredsednik Interpola Aleksandar Prokopčuk i Meng Hongvei, tadašnji šef Interpola na Svetskom kongresu u Singapuru 4. jula 2017.

Vest da novi šef Interpola verovatno dolazi iz Rusije izazvala je strahovanja kritičara da će Moskva politizovati telo koje koordiniše policijske akcije širom sveta. Visoki zvaničnik ruskog ministarstva policije, Aleksandar Prokopčuk je jedan od samo dvojice kandidata za tu poziciju i veruje se da će biti izabran na glasanju koje se u sredu održava u Dubaiju. On će zameniti Kineza Menga Hongveija, koji je u septembru uhapšen u Pekingu zbog optužbi za korupciju. Iz Moskve je danas poručeno da je protivljenje ruskom kandidatu ravno mešanju u izbore. Međutim, protivnici ističu da Kremlj zloupotrebljava Interpolove poternice iz političkih razloga.

General-potpukovnik Aleksandar Prokopčuk – koji predvodi ruski nacionalni biro Interpola – smatra se favoritom za novog predsednika cele organizacije. Kritičari ističu da je proteklih godina Rusija zloupotrebljavala Inteprolov takozvani sistem “crvenih poternica” da bi gonila političke protivnike. Među njima su Mihail Hodorkovski, ruski biznismen koji živi u egzilu u Švajcarskoj i Bil Brauder, za kojim je Rusija raspisala šest crvenih poternica ali ih je Interpol sve odbacio.

“To je savršeni način za Putina da na smrt zaplaši svoje neprijatelje, kako bi znali da nikada ne mogu da pobegnu Rusiji ako je jedan od njenih ljudi šef Interpola. Ustav Interpola ima veoma specifična pravila koja zemljama koje kontinuirano krše ljudska prava zabranjuje da koriste njegov sistem. Nameravamo da započnemo pravni proces i tražimo da se Rusija suspenduje iz Interpola”, kaže Brauder.

Direktor i osnivač investicionog fonda Hermitage Capital Management Bil Brauder.
Direktor i osnivač investicionog fonda Hermitage Capital Management Bil Brauder.

Kao direktor investicionog fonda u Rusiji, Brauder je otkrio poreske prevare u iznosu od 230 miliona dolara, koje su navodno počinili visoki zvaničnici ruske vlade.

Advokat koga je angažovao da istraži taj slučaj, Sergej Magnicki, je uhapšen i pretučen na smrt u policijskom prtivoru 2009. Ruski sud je kasnije osudio Magnickog postuhmno, a Braudera u odsustvu – za krađu, što je optužba koju biznismen poriče.

Ove nedelje, rusko tužilaštvo je otvorilo novu istragu – tvrdeći da je Brauder umešan u smrt Magnickog, uz najavu da će tražiti novu poternicu.

“Vrlo je verovatno da je ta hipoteza ispravna jer je Magnicki bio jedan od najbližih Brauderovih saučesnika u ranije počinjenim krivičnim delima”, kazao je Mihail Aleksandrov, portparol ruskog generalnog tužioca.

Pristalice Sergeja Magnickog traže odgovore na protestu u Moskvi 2012.
Pristalice Sergeja Magnickog traže odgovore na protestu u Moskvi 2012.

Brauder ističe da ta, kako tvrdi, lažna optužba samo dodatno pokazuje koliko je važno da se Rusija zaustavi u zloupotrebama Interpola. On je bio ključna ličnost u kampanji da se u SAD usvoji zakon Magnicki, kojim se omogućava uskraćivanje izdavanje viza i zamrzavanje imovine onima koji krše ljudska prava. Nekoliko Rusa je sankcionisano na osnovu tog zakona, a Brauder smatra da je to iznerviralo ruskog predsednika Putina.

“On želi da me spreči da zagovaram da se zakoni Magnicki usvajaju širom sveta.”

Britanija i Kanada usvojile su slične zakone dok su zvaničnici Evropske unije u utorak razgovarali o zakonu tog tipa koji bi važio u celoj Uniji.

Dvostranačka grupa američkih senatora pisala je Interpolu sa upozorenjem zbog potencijalnog imenovanja Prokopčuka, navodeći da je to slično kao da se “lisica zaduži da čuva kokošinjac”.

Ukrajina i Litvanija su zapretile da će izaći iz Interpola ako Prokopčuk bude imenovan. Predstavnici Interpola kažu za Glas Amerike da predsednika demokratski biraju članovi organizacije – i dodaju da ta uloga ne uključuje svakodnevne poslove njenog vođenja. Interpol nije odgovorio na optužbe da Kremlj zloupotrebljava sistem crvenih poternica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG