Linkovi

Putin: Kijev ne želi da primenjuje sporazum


Predsednik Rusije za italijanski dnevnik "Korijere dela Sera" rekao da SAD i Evropska unija trebalo da utiču na ukrajinsku vladu da poštuje dokument iz Minska, a da će Moskva uraditi svoj deo i uticati na vlasti samoproklamovanih separatističkih republika Donjeck i Lugansk...

Predsednik SAD Barak Obama danas putuje u Nemačku na dvodnevni samit grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta, čiji je osmi član do prošle godine bila i Rusija, ali je isključena zbog svoje umešanosti u krizu u Ukrajini.

I dok će na vrhu zvaničnog dnevnog reda skupa biti trgovina, očekuje se da će se razgovarati i o situaciji u Ukrajini, uključujući i aneksiju Krima od strane Moskve.

Govoreći o krizi u Ukrajini za današnje izadnje italijanskog dnevnika "Korijere dela Sera", predsednik Rusije Vladimir Putin optužio je Kijev da pokazuje nespremnost da primeni sporazum iz Minska postignut u februaru uz posredstvo Evropske unije.

Putin je naglasio da sporazum treba da se primeni uz blisku koordinaciju sa rukovodstvom samoproklamovanih republika Donjeck i Lugansk, čemu se zvanični Kijev protivi. Putin je takođe rekao da bi SAD i Evropska unija trebalo da utiču na ukrajinsku vladu da poštuje mirovni sporazum, onako kako je on zamišljen, a da će Rusija uraditi svoj deo i uticati na vlasti separatističkih republika.

Odgovarajući na eskalaciju nasilja, Bela kuća je saopštila da će predsednik Obama pozvati lidere Evropske unije na samitu G-7 da održe sankcije protiv Rusije, zbog njene agresije u istočnoj Ukrajini.

XS
SM
MD
LG