Linkovi

Ukrajina upozorava na novu ofanzivu


Ukrajinske snage u gradu Marinka, u regionu Donjecka
Ukrajinske snage u gradu Marinka, u regionu Donjecka

Evropska unija saopštila je da obnovljeni sukobi na istoku Ukrajine predstavljaju najozbiljnije kršenje primirja, koje su zaraćene strane dogovorile u februaru.

Portparolka Maja Kocijančić rekla je novinarima u Briselu da nove borbe verovatno vode ka novoj spirali nasilja i ljudskim patnjama. Kocijančić je pozvala obe strane da poštuju sporazum iz Minska, čija implementacija uslovljava ublažavanje ili pooštravanje sankcija protiv Rusije.

Zaraćene strane međusobno se optužuju za jučerašnje nasilje koje je, prema navodima ukrajinskih zvaničnika, izbilo blizu Donjecka kada je oko hiljadu proruskih pobunjenika, uz podršku artiljerije i tenkova, izvelo napad zapadno od grada. Pobunjenici tvrde da je poginulo 15 civila i boraca, dok vlasti u Kijevu navode da su najmanje tri vojnika poginula, a 30 povređeno u gradu Marinka.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je u današnjem obraćanju parlamentu rekao da je devet hiljada ruskih vojnika stacionirano u pobunjeničkim područjima u istočnoj Ukrajini i upozorio da zemlja mora biti na oprezu zbog velikog napada. Porošenko je istakao da postoji “kolosalna” prijetnja novih velikih napada.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk optužio je Rusiju da je podstakla nove sukobe, navodeći da je Moskva naredila ekstremistima da započnu vojne operacije blizu Donjecka, oko 50 kilometara od ruske granice

XS
SM
MD
LG