Linkovi

Putin: Amerikanci naši partneri


Putin tokom sastanka sa direktorima međunarodnih kompanija na Forumu u Sankt Peterburgu
Putin tokom sastanka sa direktorima međunarodnih kompanija na Forumu u Sankt Peterburgu

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da se slaže sa američkim predlogom da se predstavnici opozicije uključe u sirijsku vladu, ali je protiv ideje bi predsednik Sirije Bašar al-Asad odmah trebalo da napusti položaj.

Tokom intervjua za TV mrežu CNN na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, Putin je rekao da jedini način da se osigura da demokratija opstane u Siriji jeste da se usvoji novi Ustav i održe novi izbori na svim nivoima, na osnovu tog Ustava.

On je osnovni američki predlog nazvao "prilično prihvatljivim", ali je naglasio da bi svako rešenje "trebalo da bude u duhu trenutne realnosti".

Putin je izbegao da odgovori na pitanje o Asadovoj tvrdnji da će povratiti svaki kvadratni metar sirijske teritorije, ali je rekao da u pregovorima moraju da učestvuju sve strane, uključujući i Amerikance, koje je nazvao "svojim partnerima".

Administracija američkog predsednika Baraka Obame od početka insistira da želi da Asad momentalno podnese ostavku, ali je Putin to nazvao "ciljem koji se ne može postići", dodajući da to nije način na koji će se napraviti promene u Siriji.

Putin je takođe prokomentarisoa predsedničke izbore u SAD, rekavši da će sarađivati sa bilo kojim kandidatom kojeg birači izaberu, ali je ponovio svoju prethodnu tvrdnju da misli da je republikanski kandidat Donald Trump “bistra” osoba.

XS
SM
MD
LG