Linkovi

Američke diplomate kritikuju politiku u Siriji


Stejt department potvrdio je autentičnost interne diplomatske depeše, koju je potpisalo oko 50 zvaničnika, koji kritikuju način na koji administracija predsednika Obame rešava situaciju u Siriji i traže izvođenje ciljanih napada na snage sirijske vlade.

Dokument je deo takozvanog “Kanala za primedbe” u Stejt departmentu koji omogućava službenicima i diplomatama, koji nisu saglasni sa politikom administracije, da nadređenima iznesu svoje primedbe bez straha od odmazde.

Portparol Državnog sekretarijata Džon Kirbi potvrdio je autentičnost dokumenta, objavljenog u dnevniku Njujork tajms, ali nije komentarisao njegov sadržaj.

U depeši se takođe traži od Obamine administracije da “promišljeno upotrebi daljinsko oružje i ratne avione" za direktan napad na sirijsku vojsku i ubrza kraj građanskog rata u kojem je poginulo gotovo pola miliona ljudi.

“Moralna argumentacija za preduzimanje koraka da se okonča stradanje u Siriji, posle pet godina brutalnog rata, je očigledna i nesporna. Status kvo u Siriji će i dalje da bude izvor sve gorih, ako ne i katastrofalnih, humanitarnih, diplomatskih problema i terorističkih pretnji”, navodi se u dokumentu.

Strategija Vašingtona u Siriji do sada je uglavnom bila ograničena na pomoć pobunjenicima u borbi protiv sirijskog predsednika Bašara al-Asada i Islamske države. Sjedinjene Države nisu ulazile u direktan i otvoren sukob sa Asadom i njegovim snagama, koje podržava Rusija.

Američki državni sekretar Džon Keri je u obraćanju novinarima u Kopenhagenu rekao da nije video dokument, te da će o njemu biti reči kada se vrati u Vašington. Keri je pohvalio proces koji, kako je naveo, omogućava ljudima da izraze svoje stavove.

Ford: Neuobičajeno veliki broj potpisa

Bivši američki ambasador u Siriji, Robert Ford, rekao je za Glas Amerike da je veoma neubičajeno, ako ne i bez presedana, da više od 50 diplomata u Stejt departmentu potpiše interni dopis kojim se kritikuje politika administracije.

Ford je naveo da veliki broj potpisa ukazuje na to da zvaničnici odgovorni za implementaciju politike na terenu u Siriji, koji se zalažu za političko rešenje i rešavaju izbegličku krizu ne veruju da mogu da ispune ciljeve u okviru aktuelne strategije.

“Upozoravaju da, kako stvari sada stoje, ona nikada neće uspeti i da zbog toga mora da dođe do promena i novog pristupa”, naveo je Ford, koji je trenutno analitičar u Institutu za Bliski istok. Ford je međutim dodao da nije verovatno da će predsednik Obama da napravi dramatične izmene u politici za Siriju pri kraju svog mandata.

XS
SM
MD
LG