Linkovi

Protokol za CG na dnevnom redu Senata


Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u od petka će biti na dnevnom redu zasijedanja američkog Senata u punom sastavu. Međutim, još nije poznato kada će se o senatori o njemu izjašnjavati.

Senatski Spoljnopolitički odbor je prethodno, u srijedu veče, jednoglasno odobrio ratifikaciju protokola.

"Drago mi je što je odbor obnovio podršku Crnoj Gori da postane najnovija članica NATO-a i nadam se brzoj akciji povodom ove rezolucije pred punim sastavom Senata", naveo je u saopštenju predsjedavajući odbora, republikanski senator Bob Korker.

Da bi Protokol bio ratifikovan, potrebno je da za njega glasa dvotrećinska većina od 100 senatora.

Engel: Senat da ratifikuje protokol

Član Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma, demokratski kongresmen iz Njujorka Eliot Engel, pozdravio je odluku senatskog Spoljnopolitičkog odbora da jednoglasno odobri ulazak Crne Gore u NATO i pozvao Senat da ratifikuje protokol što je ranije moguće.

"Iako je Crna Gora mala zemlja, njeno članstvo u NATO-u pomoći će zapadnoj alijansi da zaštiti ključni dio obale Jadrana i da nastavi proces donošenja mira, demokratije i stabilnosti na Balkan", naveo je kongresmen Engel.

Takođe je dodao da se odlukom Spoljnopolitičkog odbora daje snažna dvostranačka podrška daljoj održivosti NATO-a i kolektivnoj bezbjednosti koju alijansa garantuje u Evropi.

"Pozivam Senat u punom sastavu da prvom prilikom ratifikuje sporazum", naglasio je Engel.

XS
SM
MD
LG