Linkovi

Senatski odbor jednoglasno podržao članstvo CG u NATO


Spoljnopolitički odbor novog saziva američkog Senata jednoglasno je večeras odoborio ratifikaciju Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u.

Odbor je za rezoluciju, kojom je podržano članstvo Crne Gore, glasao ubrzo nakon što je okončan devetosatni pretres za potvrdu kandidature Reksa Tilersona za američkog državnog sekretara.

O dokumentu bi sada trebalo da se izjasni Senat u punom sazivu. Da bi Protokol bio ratifikovan, potrebno je da za njega glasa dvotrećinska većina od 100 senatora.

"Drago mi je što je odbor obnovio podršku Crnoj Gori da postane najnovija članica NATO-a i nadam se brzoj akciji povodom ove rezolucije pred punim sastavom Senata", naveo je u saopštenju predsjedavajući Spoljnopolitičkog odbora, republikanski senator Bob Korker, a prenosi agencija Rojters.

Kako je Glasu Amerike saopšteno iz Odbora uoči večerašnje sjednice, moguće je da će ponovo biti traženo da se protokol odobri jednoglasnim pristankom na što su, u prethodnom sazivu Kongresa, primjedbe imala dvojica senatora, republikanci Rend Pol iz Kentakija i Majk Li iz Jute.

Senator Rend Pol nije, kako saznaje Glas Amerike, prisustvovao sjednici odbora koja nije bila otvorena za javnost.

Ako Pol i Li i dalje budu imali primjedbe, Senat će se o protokolu izjašnjavati glasanjem, u redovnoj proceduri.

XS
SM
MD
LG