Linkovi

Protesti širom SAD zbog Trampove uredbe o imigraciji


Demonstranti na Pensilvanija aveniji u blizini Bele kuće

Hiljade demonstranata okupile su se u nedelju u blizini Bele kuće u okviru drugog dana protesta u gradovima širom SAD, protiv zabrane predsednika Donalda Trampa na ulazak putnika iz sedam većinski muslimanskih zemalja.

Uzvikujući "Bez mržnje, bez straha, izbeglice su ovde dobrodošle" demonstranti su kritikovali Trampovu uredbu od petka, kojom se blokira dolazak svih izbeglica u SAD na najmanje 120 dana. Uredbom se takođe na 90 dana zabranjuje ulazak onima koji imaju vize, a dolaze iz Irana, Libije, Somalije, Iraka, Sudana i Jemena, dok se sirijskim državljanima ulazak zabranjuje na neodređeno vreme.

Demonstracije su održane i u njujorškom Bateri parku, koji gleda na Statuu slobode - američki simbol koji je inspirisao i dočekuje imigrante iz svih krajeva sveta više od 140 godina. Protesti su održani i u Los Anđelesu, Filadelfiji, Hjustonu, Bostonu, Atlanti, Luivilu i Detroitu.

Na protestu u Bateri parku, lider demokratske manjine u Senatu, njujorški senator Čak Šumer rekao je da je apelovao na novog sekretara za unutrašnju bezbednost Džona Kelija da preduzme akciju u osporavanju uredbe.

"Rekao sam mu vrlo jasno da ima moralnu obavezu da ode kod predsednika i kaže mu da ukine uredbu", rekao je Šumer okupljenima i dodao: "Trampova uredba čini na manje humanim, manje bezbednim i manje Amerikancima”.

XS
SM
MD
LG