Linkovi

Tramp i Mej potvrdili "specijalne odnose" dve zemlje


Biritanska premijerka Tereza Mej i predsednbik SAD Donald Tramp na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beloj kući 27. januara 2017.
Biritanska premijerka Tereza Mej i predsednbik SAD Donald Tramp na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beloj kući 27. januara 2017.

Prilikom prvog susreta sa jednim stranim liderom, britanskom premijerkom Terezom Mej, predsednik Donald Tramp je govorio o “specijalnim odnosima” dve zemlje. Tereza Mej se složila, pomenuvši zajedničke ekonomske interese, kao i zajedničke vrednosti, ali je isto tako istakla da je novi američki predsednik obećao da “stoprocentno stoji iza NATO-a”. Tramp je naime izazvao zabrinutost u evropskim prestonicama izjavama da je NATO prevazidjen i da druge članice moraju da počnu da plaćaju svoj deo za sopstvenu odbranu.

Na konferenciji za novinare posle sastanka dvoje lidera Tramp je istakao da su Sjedinjene Države i Britanija predvodili svet na planu ekonomskog prosperiteta i poštovanja vladavine prava. Na pitanje da li će ukinuti sankcije Rusiji posle sutrašnjeg planiranog telefonskog razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, Tramp je rekao da je veoma rano govoriti o sankcijama. On je naglasio kako “se raduje mogućem savršenom odnosu sa svim zemljama”, uključujući Kinu.

Na pitanje o njegovoj izjavi da tortura daje rezultate u borbi protiv terorizma, Tramp je potvrdio da je uveren u to, ali je rekao da će odluku o tom pitanju prepustiti novom sekretaru za odbranu Džejmsu Matisu koji je izjavio da ne bi odstupao od tekuće prakse armije koje zabranjuje takve metode ispitivanja.

XS
SM
MD
LG