Linkovi

Protesti alternativne desnice na američkom jugu


Demonstranti u Nju Orleansu, koji su protiv rušenja spomenika konfederativnim vođama iz ere Građanskog rata
Demonstranti u Nju Orleansu, koji su protiv rušenja spomenika konfederativnim vođama iz ere Građanskog rata

Prošlog vikenda u gradiću Šarlotsvilu, u saveznoj državi Virdžnija, izbili su protesti zbog odluke gradskih vlasti da uklone spomenike generalima i vođama Konfederacije tokom američkog Građanskog rata. Bio je to poslednji u nizu protesta, zbog uklanjanja spomenika na američkom jugu, obeležja za koje mnogi smatraju da izazivaju rasnu podeljenost.

Prošlog vikenda u Šarlotsvilu, ogorčeni demonstranti protestovali su sa upaljenim bakljama, dok se njihova država priprema da ukloni spomenik konfederativnom generalu Robertu Liju.

Nešto ranije, u Nju Orleansu, iz centra grada je uklonjena je statua konfederativnog predsednika Džefersona Dejvisa. Demonstranti kažu da je uklanjanje spomenika napad na nasleđe belih Amerikanaca, a ta filozofija je postala poznata kao pokret alternativne desnice. (alt-right).

"Dosta je bilo napada na naše nasleđe, na naš identitet", kaže Ričard Spenser, iz Instituta nacionalne poitike.

Na oba protesta je bilo svega stotinak demonstranata. Međutim, gradonačelnik Šarlotsvila Majk Signer kaže da nije zabrinjavajući broj demonstranata, već poruka koju šalju.

"Mislim da im je cilj bio da probude strah, pa čak i teror među našim ranjivim stanbovništvom…"

Alternativna desnica se fokusira na Građanski rat u trenutku kada se u gradovima širom Sjedinjenih Država ukljanjaju spomenici onih koji su se borili za opstanak ropstva.

Istoričar Ibram Kendi kaže da je to što se spomenici uklanjaju čak i iz gradova na jugu - znak napretka.

"Lokalno stanovništvo je shvatilo da te istorijske ličnosti kojih se sećaju zahvaljujućiskupim spomenicima, nisu tip ljudi sa kojima žele da se njihovo mesto identifikuje".

Međutim, Kendi kaže da su grupe poput alternativne desnice takođe deo američke istorije i da osnovno američko pravo na slobodu podjednako inspiriše i borce za građanska prava i alternativnu desnicu.

"Čak je i Abraham Linkoln govorio o dvostrukom tumačenju tog prava, kada je govorio o slobodi od ropstva, dok su drugi tražili slobodu da imaju robove. Mislim da su ta dva oprečna tumačenja slobodeoduvek bila u sukobu u Americi".

A Kendi naglašava da razgovori o ne tako svetloj američkoj prošlosti neće prestati, čak i ako se uklone svi spomenici, koji podsećaju na robovlasništvo.

XS
SM
MD
LG