Linkovi

Južna Karolina uklanja zastavu Konfederacije


Zagovornici uklanjanja zastave ispred zgrade Kapitola u Kolumbiji, Južna Karolina 9.juli, 2015.
Zagovornici uklanjanja zastave ispred zgrade Kapitola u Kolumbiji, Južna Karolina 9.juli, 2015.

Guvernerka Južne Karoline Niki Hejli potpisala je zakonski predlog kojim se Konfederalna zastava iz ere Gradjanskog rata u Americi uklanja sa zgrade državne skupštine (Kapitola) u glavnom gradu Kolumbiji.

“Ovo je novi dan za Južnu Karolinu”, objavila je guvernerka Hejli na svojoj Fejsbuk stranici i dodala: “dan na koji svi možemo da budemo ponosni, dan koji nas, dok zaceljujemo rane, sve istinski zbližava kao jedan narod i jednu državu”.

Zakonodavci u Predstavničkom domu Južne Karoline usvojili zakonski predlog rano jutros sa 94 glasa za prema 20 glasova protiv, posle više od 13 sati žučne debate. Protivnici tog zakonskog predloga, koji je Senat ogromnom većinom usvojio u utorak, predložili su više od 60 amandmana s ciljem da se odloži ili čak osujeti njegovo usvajanje.

Današnje glasanje je vrhunac intenzivnog nastojanja koje je počelo pošto je devet parohijana Afroamerikanaca 17. juna ubijeno u crnačkoj medotističkoj episkopalnoj crkvi u blizini Čarlstona. Među njima je bio i Klemente Pinkni, državni senator i pastor te crkve.

Guvernerka Hejli je pozvala na uklanjanje zastave posle masakra u crkvi, odbacivši gledišta pristalica tog simbola, koji smatraju da zastava predstavlja istoriju i nasledje juga, a ne robovlasnički period i rasne podele.

Merom koja je usvojena danas predviđa se da zastava bude uklonjena 24 sata posle potpisivanja zakona i bude preneta u muzej.

Ona će biti skinuta tokom ceremonije sutra u deset sati ujutro, po lokalnom vremenu.

XS
SM
MD
LG