Linkovi

Zastava Konfederacije i dalje u prodaji


Zastava Konfederacije, simbol američkog juga ali i rasnih podela, nedavno je uklonjena sa državne skupštine i drugih zgrada Južne Karoline. Ona se i dalje prodaje u nekim radnjama u južnim državama, gde mušterije negiraju da je ta zastava simbol rasizma.

Posle ubistva devet afroameričkih vernika u crkvi u Južnoj Karolini, koje je počinio napadač pristalica zastave Konfederacije iz perioda građanskog rata, zastava je uklonjena sa zgrade državne skupštine te savezne države i drugih mesta širom zemlje. Nekoliko velikih maloprodajnih lanaca takođe je prestalo da je prodaje. To međutim nije slučaj u nekim radnjama, među kojima je i jedna u Virdžiniji, gdje se Konfederalne zastave, koje kritičari smatraju simbolom mržnje, vrlo brzo prodaju.

U prodavnici Kuters, u mjestu Sperivil u saveznoj državi Virdžiniji, Konfederalne zastave brzo se prodaju. Mušterija Ana Gros kaže da je zastava, s 13 zvijezda koje predstavljaju države Konfederacije, važan simbol nasleđa juga.

”Zastava je dio naših predaka koji su se borili za nju”.

Sa tim je saglasan i njen unuk, osamnaestogodišnji Džordan Hačinson.

“Smatram je dijelom istorije. Riječ je o američkoj istoriji”.

Za mnoge je to i lična istorija. “To je ratna zastava. Nema veze sa rasom. Moji praujaci, pradjedovi i prebake poginuli su u Građanskom ratu”, kaže jedan stanovnik Sperivila.

Vlasnik Kutersa Ben Džons je otvoreni pristalica Konfederalne zastave.

“Skinite jednu zastavu, mi ćemo podići dvije”.

Bivši demokratski kongresmen tumačio je ulogu mehaničara Kutera u popularnoj televizijskoj seriji iz 1980-tih, The Dukes of Hazzard. U njegovoj radnji nalaze se uspomene iz serije i drugi suveniri – pojedini sa slikom sporne zastave. Ispred je replika čuvenog automobila iz serije, nazvanog “General Li”, po komandantu Konfederalne vojske. Reprize epizoda “The Dukes of Hazzard” prestale su da se emituju u Sjedinjenim Državama nakon masakra u crkvi, na nezadovoljstvo mušterije Majkla Karnsa, koji smatra da je u pitanju otpor prema zastavi.

“Ta serija je bila odlična i nije imala veze sa rasizmom”.

Ben Džons je nacionalni portparol organizacije “Sinovi konfederalnih veterana”. On kaže da zastava ne bi trebalo da bude izbrisana iz istorije zbog rasista i, kako navodi, jedne bolesne, zle osobe koja ju je zloupotrijebila.

“I koja ne predstavlja 80 miliona nas koji vodimo porijeklo iz Konfederacije. Ta osoba je oskrnavila našu zastavu”.

Džons smatra da se zastava žrtvuje zbog drugih ciljeva.

“Ljevičarski nacionalni pokret jednostavno koristi šok i tugu koje je izazvao ovaj užasni incident da bi podstakao histeriju i očistio našu kulturu. Ne možete to da radite”.

Protivnici međutim kažu da zastava nema veze sa kulturom, da je simbol rasizma i ugnjetavanja i da bi trebalo da bude uklonjena svugdje. To zabrinjava Anu Gros.

Ne znam da li će donijeti zakon koji bi zabranjivao svima nama da nosimo zastavu, ali znate šta – i dalje možemo da je držimo u našim domovima”.

Džons ističe da reakcija na Konfederalnu zastavu, koju smatra pretjeranom, guši slobodu govora. Međutim, zastava ostale podsjeća na mračniju prošlost, koja bi trebalo da se ukloni iz američke sadašnjosti.

XS
SM
MD
LG