Linkovi

Propusti Uprave za bezbednost saobraćaja


Značka, amblem i inicijali Uprave za bezebdnost saobraćaja na jednom od zaposlenih na aerodromu u Los Anđelesu
Značka, amblem i inicijali Uprave za bezebdnost saobraćaja na jednom od zaposlenih na aerodromu u Los Anđelesu

Nedavna istrage pokazala da ta američka federalna agencija nije uspela da identifikuje čak 73 radnika povezana s terorizmom...

Odbor za unutrašnju bezbednost američkog Senata razmatrao je rad Uprave za bezbednost saobraćaja (TSA) posle nedavne istrage koja je pokazala da ta agencija nije uspela da identifikuje čak 73 radnika povezana s terorizmom.

Prethodno, mediji su preneli interni izveštaj u kojem se navodi da osoblje na bezbednosnim punktovima na aerodromima nije uspelo da otkrije lažni eksploziv i oružje u većini testova koje su izveli federalni agenti na tajnom zadatku.

Obraćajući se pomenutom senatskom odboru, generalni inspektor Sekretarijata za unutrašnju bezbednost Džon Rot izjavio je da je njegova kancelarija duboko razbrinuta kada je reč o sposobnosti TSA-a da obavlja svoj zadatak. On je senatorima rekao da je neophodna bolja obuka službenika, kako bi se eliminisale ljudske greške, ali i bolje održavanje opreme za proveru putnika, i da bi ta dva faktora značajno uticala na poboljšanje bezbednosti i efikasnosti agencije.

Prema izveštaju generalnog inspektora, "višeslojni" proces provere radnika na aerodromu je uglavnom efikasan, ali ta agencija nema pristup nekim informacijama na listi osumnjičenih za terorizam, koje su neohodne za temeljniju procenu. U njemu se navodi da su hiljade dosijea korišćenih za proveru radnika imali nekolmpletne ili netačne informacije, i preporučuje da TSA zahteva i analizira dodatne podatke sa lista osumnjičenih.

Sekretar za unutrašnju bezbednost Džej Džonson, koji nadgleda rad TSA, kasnije je objavio nove mere za poboljšanje bezbednosnih provera na američkim aerodromima.

XS
SM
MD
LG