Linkovi

Prodavci u SAD nude velike sniženja na Crni petak - da li su kupci spremni da potroše novac?


Pešak hoda pored izloga za vreme Black friday vikenda
Pešak hoda pored izloga za vreme Black friday vikenda

Prodavnice širom Sjedinjenih Država na Crni petak nude velike popuste i druge pogodnosti kako bi privukle što veći broj kupaca, ali kod trgovaca postoji bojazan da ni to neće biti dovoljno. Potrošači su pod pritiskom kako se njihova štednja smanjuje, a dug na kreditnim karticama raste.

Iako je zabeleženo izvesno olakšanje kod građana kako je inflacija počela da popušta, mnogi proizvodi i usluge, poput mesa ili stanarine su i dalje daleko veće nego pre samo tri godine.

Mnogi trgovci su već naručili manje robe za ovu prazničnu sezonu i počeli sa popustima još ranije u oktobru, kako bi pomogli kupcima da rasporede štednju i bolje organizuju svoju potrošnju. Takav trend postao je izražen još tokom pandemije kada su problemi u snabdevanju naterali ljude da iz straha da neće dobiti ono što žele, kupuju ranije.

Barbara Lindkvist, osamdesetpetogodišnjakinja iz Hotorn Vudsa u Ilinoisu rekla je da ona i njen suprug planiraju da potroše oko 1.000 dolara za praznične poklone namenjene za njihovo troje dece, 13 unučadi i troje praunučadi, što je otprilike ista količina novca koju su potrošili i prošle godine.

Ipak, Lindkvist koja nastavlja da radi kao vaspitačica u lokalnoj crkvi, rekla je da će biti više usredsređena na pronalaženje poslova s obzirom na to da su cene mesa i drugih osnovnih životnih namirnica još uvek visoke.

Maršal Koen, glavni savetnik za maloprodaju u kompaniji za istraživanje tržišta Circana smatra da će se kupci strogo držati spiska i da neće kupovati impulsivno.

Nema osećaja hitnosti. Potrošači kažu: Kupovaćemo kada bude bilo zgodno“, kaže Koen.

Onlajn popusti za Crni petak trebalo bi da budu bolji nego pre godinu dana, posebno za igračke, elektroniku i odeću, prema Adobe analitici, koja prati potrošnju na internetu. Predviđa se da će igračke biti snižene u proseku za 35 odsto ( prošle godine su bile snižene 22 odsto), dok bi elektronika trebalo da bude smanjena za 30 odsto ( u poređenju sa prošlogodišnih 27 odsto). Odeća će prosečno biti jeftinija 25 odsto (prošle godine popust je bio 19 odsto), ocenjuje Adobe.

Ipak i uprkos ekonomskoj nesigurnosti, petodnevni period Crnog petka, koji obuhvata i Sajber ponedeljak će biti najprometniji u godini, prema oceni Sensormatic Solutions, firme koja prati promet u prodavnicama.

Nacionalna maloprodajna federacija, najveća maloprodajna grupa u SAD, očekuje da će kupci ove godine potrošiti više novca nego 2022, ali da će njihov tempo biti sporiji s obzirom na ekonomsku neizvesnost.

Ta grupa je prognozirala da će praznična prodaja u Sjedinjenim Državama porasti za tri do četiri odsto u periodu od novembra do decembra, za razliku od prošle godine kada je zabeležen rast od 5,4 odsto. Poređenja radi, tempo potrošnje za vreme praznika bio je otprilike 3,6 odsto od 2010. do 2019. godine i pre početka kovid pandemije.

XS
SM
MD
LG