Linkovi

U Srbiji još pet preminulih, zaraženo medicinsko osoblje u porodilištu


U Srbiji je ukupno do sada 28 umrlih od Covid 19 virusa, Foto: (AP Photo/Darko Vojinovic)

U Srbiji je prema poslednjim podacima zabeleženo još pet smrtnih slučajeva, a ukupan broj za sada preminulih je 28, objavljeno je na sajtu Covid19.rs.

Jedan od preminulih je i državni sekretar u Ministarstvu životne sredine Branislav Blažić.

U poslednjih 24 sata u Srbiji je potvrđena još 160 slučajeva novog korona virusa, čime je ukupan broj obolelih porastao na 1.060. Od poslednjeg izveštaja, do 15 časova danas testirani su uzorci 810 osoba, od kojih je 160 pozitivno i 650 negativno na novi korona virus.


U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirana je ukupno 4.371 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja.

Nema gradova koji će biti pošteđeni

Zamenik direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčevcih izjavila je da nijedan grad u Srbiji neće biti poštećen širenja zaraze novim virusom korona ukoliko građani ne smanje cirkulaciju i komunikaciju.

Na pitanje novinara na konferenciji za medije, da li su potvrđena nova žarišta u Srbiji, Kisić je rekla da trenuno nema podatke koliko je gradova sa najvećim brojem zaraženih, ali da oni jesu dobar pokazatelj gde bi mere u sprečavanju širenja infekcije trebalo povećati.

Izvesno je da nijedan grad neće biti pošteđen ove bolesti ako nastavimo ovako da se ponašamo i ako bude tolika cirkulacija i komunikacija u gradovima”, podvukla je Kisić.

Uhapšen zbog širenja panike

Beograđanin V. P. (34) uhapšen je zbog sumnje da je u utorak na društvenoj mreži Tviter objavio lažnu vest kako će od večeras biti uveden policijski čas od 24 sata.

Na teret mu se stavlja krivično delo širenje panike i nereda, za koje je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora. Ova lažna objava je uznemirila građane Srbije, ali je u toku večeri demantovana iz zvaničnih državnih organa.

Zaraženi u porodilištu

Epidemiolog Kon potvrdio je da je u porodilištu Narodni front zaraženo sedam zdrastvenih radnika.

"U Narodnog fronta sedam radnika ima pozitivan nalaz, a blizu 30 radnika jeste imalo neke simptome i svi su izdvojeni i svi su testirani. Problema imamo," rekao je Kon.

Nove mere Vlade Srbije

Vlada Srbije donela je danas nove mere u vezi sa sprečavanjem širenja virusa Covid 19, a odlučeno je da se u potpunosti zabrani rad svih objekata i delatnosti koje podrazumevaju blizak fizički kontakt, kao što su frizerski i kozmetički saloni, fitnes klubovi, teretane.

Doneta je i odluka o zatvaranju svih kladionica, kockarnica i automat klubova i oni od danas svoju delatnost mogu obavljati isključivo elektronskim putem, navodi se u saopštenju iz Vlade.

S obzirom na specifične potrebe koje trenutna situacija nameće, odlučeno je za određena zanimanja kućna samoizolacija važi 14 dana, umesto 28, a to se odnosi na zdravstvene radnike, zatvorske čuvare, kao i pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova i vojske.

Vlada je odlučila i da zastave na svim javnim institucijama od danas pa do daljnjeg budu spuštene na pola koplja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG