Linkovi

Pripreme za Mandelinu sahranu


Izrazi zahvalnosti i tuge ispisani na ogromnom posteru ispred Mandeline kuće u Sovetu
Izrazi zahvalnosti i tuge ispisani na ogromnom posteru ispred Mandeline kuće u Sovetu

Očekuje se da će komemoraciji i sahrani prvog crnog predsednika Južnoafričke Republike prisustvovati masa svetskih lidera i poznatih ličnosti, a među njima i svi živi američki predsednici, ukoliko im zdravlje to omogući....

Južnoafrička Republika priprema se za sahranu Nelsona Mandele, legendarnog borca protiv aparthejda, koji je preminuo pre dva dana u 96. godini života.

Predsednik Južne Afrike Džejkob Zuma poručio je da je zemlja izgubila "wsvog najvećeg sina, ada je narod izgubio oca".

Očekuje se da će komemoraciji i sahrani prisustvovati ogroman broj svetskih lidera i poznatih ličnosti, a među njima i svi živi američki predsednici, ukoliko im zdravlje to bude dozvolilo.

Državna sahrana zakazana je za 15. decembar, a telo prvog crnog predsednika Južnoafričke Republike biće položeno u njegovom rodnom mestu Kunu.

Sutrašnji dan, 8. decembar proglašen je za Nacionalni dan molitve i sećanja, dok će zvanična komemoracija biti održana 10. decembra na stadionu Soker Siti u Johanesburgu, na kojem je igrana finalana utakmica poslednjeg Svetskog kupa u fudbalu.

Hiljade ožalošćenih građana i danas nastavljaju da se okupljaju širom zemlje kako bi odali počast poznatom borcu za slobodu i jednakost. U Johanesburgu, neki od njih su pevali oslobodilačke pesme ispred kuće u kojoj je živeo Mandela, dok su se drugi upisivali u knjigu žalosti na trgu koji nosi Mandelino ime.

Ovde u Vašingtonu, komemorativna služba u čast Nelsona Mandele biće održana u Nacionalnoj katedrali, sledeće srede.
XS
SM
MD
LG