Linkovi

Svet slavi Mandelino nasleđe


Lice Nelsona Mandele na naslovnim stranama britanske i svetske štampe, na kiosku u Londonu
Lice Nelsona Mandele na naslovnim stranama britanske i svetske štampe, na kiosku u Londonu

“Izgubili smo jednu od najuticajnijih osoba, s kojom ćemo ikad deliti ovaj svet, hrabrog i iskonski dobrog čoveka“, poručio američki predsednik Barak Obama...

Smrt Nelsona Mandele pokrenula je lavinu hvalospeva i izraza saučešća kako svetskih lidera, tako i običnih građana širom sveta.

Bila je to glavna vest širom sveta i lideri su odali počast. Zastava na Beloj kući bila je spuštena na pola koplja, dok je unutra govorio predsednik Barak Obama.

“Izgubili smo jednu od najuticajnijih osoba, s kojom ćemo ikad deliti ovaj svet, hrabrog i iskonski dobrog čoveka“.

Slične pohvale stigle su iz svih krajeva sveta – iz Pekinga…

“Duboko osećamo ovaj gubitak. Kineska vlada i narod žele da izraze najdublje saučešće narodu i vladi Južne Afrike", rekao je kineski premijer Li Kećijang.

… od još jednog dobitnika Nobelove nagrade za mir, iz Burme…

“On nas je naterao da shvatimo da možemo da promenimo svet. Možemo da ga promenimo menjajući stavove, menjajući percepciju”, poručila je Aung San Su Ći.

…od bivšeg revolucionara iz Nikaragve…

“Njegovo nasleđe će prevladati. Njegov život nastaviće da inspiriše ljude, koji veruju da je bolji svet moguć", naglasio je predsednik Nikaragve Danijel Ortega.

…i iz Nju Delhija.

Dalaj Lama sa Mandelom u vreme kada je bio predsednik Južnoafričke Republike
Dalaj Lama sa Mandelom u vreme kada je bio predsednik Južnoafričke Republike
“Moramo pretočiti tu žalost u odlučnost. Moramo stalno da nosimo njegov duh. To je ono što smatram veoma, veoma važnim”, istakao je duhovni lider Tibetanaca Dalaj Lama, dok je indijski premijer Manmohan Sing dodao:

“On je bio primer rada na pomirenju i postizanju harmonije. Ne verujem da ćemo u skorije vreme videti nekog sličnog".

U sedištu Ujedinjenih nacija, Savet bezbednosti održao je minut ćutanja.

“Budimo inspirisani svakog dana primerom Nelsona Mandele koji je celog života nastavljao da radi za bolji i pravedniji svet”, rekao je generalni sekretar Ban Ki-mun.

U Londonu, kao i širom sveta, lokalno stanovništvo i državljani Južne Afrike okupljaju su u diplomatskim misijama te zemlje.

“Omogućio je svim Južnoafrikancima da se ponose time što su iz Južne Afrike, naučio nas je da živimo u radosti, s nadom i ljubavlju", kaže državljanka Južnoafričke Republike Džoan Lankester.

U ambasadi, britanski premijer Dejvid Kameron bio je među onima koji su se upisivali u knjigu žalosti.

Mandelina dostignuća nastavljaju da utiču na brojne ndanašnje krize u Africi, smatra profesorka Lora Hamond, sa Londonskog univerziteta, koja je govorila putem Skajpa.

“Ideja da neko može da se izdigne iz tako skromnog podneblja i da toliko pruži za neki cilj, a na kraju i ostvari pobedu, je zaista inspirativna poruka”.

Hamond dodaje da će ta poruka inspirisati ljude dugo posle Mandeline smrti.
XS
SM
MD
LG