Linkovi

Prikupljen novac za obnovu kuće novinara Milana Jovanovića


Milan Jovanović u zapaljenoj kući u Grockoj, 2018.
Milan Jovanović u zapaljenoj kući u Grockoj, 2018.

Prikupljena su sva neophodna sredstva za renoviranje doma novinara Milana Jovanovića kome je kuća zapaljena pre tri godine, objavio je N1.

Jovanoviću je kuća u Grockoj zapaljena u decembru 2018. godine, dok je sa suprugom bio u njoj. Za to krivično delo, u prvostepenom postupku, na višegodišnje zatvorske kazne osuđeni su tadašnji predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simovnović, Vladimir Mihailović, Aleksandar Marinković, Igor Novaković.

Međutim, Apelacioni sud je ukinuo presudu i vratio postupak na ponovno suđenje pošto je usvojio žalbe advokata osuđenih.

Uporedo sa sudskim postupcima trajalo je i sakupljanje novca za obnovu kuće Milana Jovanovića. Ukupno je sakupljeno 2,87 miliona dinara, grad Beograd je dao milion i po, Multikom Grupa milion, opština Grocka 300.000 dinara i individualni donatori ostatak. Asocija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) uplatila je sav novac na račun novinara Milana Jovanovića.

Jovanović je zahvalio svim donatorima, građanima Srbije, Slavko Ćuruvija fondaciji, Reporterima bez granica i drugima, prenosi Fonet. Veran Matić iz ANEM-a je za N1 ocenio da je uspeh akcije prikupljanja novca za renovinaranje Jovanovićeve kuće "dokaz da kroz solidarnost možemo da kompenzujemo sve nedostatke u ovom slučaju pravosudnog sistema". On je zaključio da je izuzetno važno da se realizuje ideja o osnivanju Fonda koji bi služio za pomoć novinarima kada im je uništena imovina.

XS
SM
MD
LG