Linkovi

Prijave za pomoć nezaposlenima rastu treću nedelju zaredom


Sajam zapošljavanja u Los Anđelesu (Foto: AP /Marcio Jose Sanchez)
Sajam zapošljavanja u Los Anđelesu (Foto: AP /Marcio Jose Sanchez)

Broj Amerikanaca koji se prijavljuju za pomoć nezaposlenima porastao je treću nedelju zaredom, što je nagoveštaj da delta soj koronavirusa možda usporava oporavak tržišta rada, prenosi agencija Asošijeted pres.

Broj prijava je prošle nedelje neočekivano porastao za 11.000 na 362.000, saopštio je u četvrtak Sekretarijat za rad, mada su ekonomisti očekivali pad. Četvoronedeljni prosek prijava porastao je prvi put u proteklih sedam sedmica na 340.000.

Broj prijava za nadoknadu nezaposlenima je proteklih meseci beležio konstatntan pad kako se ekonomija oporavljala od prošlogodišnjih restriktivnih mera uvedenih zbog pandemije koronavirusa. Međutim, počele su da rastu sa rastom broja zaraženih.

Poslodavci u Americi su ubrzali zapošljavanje od kako su ukinuli 22 miliona radnih mesta u martu i aprilu 2020. godine, kada je pandemija gotovo zaustavila ekonomsku aktivnost. Od tada je vraćeno oko 17 miliona poslova, s obzirom na to da su radnje otvorene ili su produžile radno vreme, dok su se Amerikanci vratili u barove, restorane i hotele.

Međutim, posle proseka od više od 585.000 otvorenih radnih mesta mesečno ove godine, zapošljavanje je u avgustu usporilo na samo 235.000 poslova, nakon što je delta varijanta poremetila oporavak. Restorani i barovi su prošlog meseca ukinuli gotovo 42.000 radnih mesta, što je prvi pad ove godine.

Sekretarijat za rad naredne nedelje objavljuje izveštaj o tržištu rada za septembar, a očekuje se da će pokazati da je tokom ovog meseca otvoreno više od 560.000 radnih mesta.

Ukupno, 2,8 miliona Amerikanaca primalo je neku vrstu pomoći za nezaposlene tokom nedelje počev od 18. septembra, što je pad od 18.000 u odnosu na sedmicu pre toga.

Početkom meseca, federalna vlada obustavila je izdvajanje dodatne pomoći za nezaposlene - uključujući 300 dolara nedeljno uz uobičajenu pomoć pojedinačnih država - čiji cilj je bio da ublaži ekonomske posledice pandemije.

XS
SM
MD
LG