Linkovi

Marković: Zapadni Balkan će ulaskom obogatiti EU


Premijer Crne Gore Duško Markovioć govori na Bečkom ekonomskom forumu u Sofiji, 18. maj 2018. (Foto: rtcg.me)

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković ocijenio je u petak u Sofiji, na sesiji Bečkog ekonomskog foruma, da države Zapadnog Balkana intenzivno sarađuju i da cio region ne može biti prijetnja Evropskoj uniji, već će je svojim ulaskom obogatiti.

Marković je, govoreći na panel diskusiji koju je organizovao Bečki ekonomski forum na temu Regionalna saradnja kao dio evropskih integracija, rekao da je evropska perspektiva regiona Zapadnog Balkana nešto što ne smije biti upitno.

Crnogorski premijer je saopštio da države Zapadnog Balkana intenzivno sarađuju, da se lideri redovno sastaju, da se mijenja tradicionalna percepcija investitora i investicija i da zbog toga cio region ne može biti prijetnja EU.

"Na Balkanu je uvijek bilo više politike i istorije nego što je bilo ekonomije razvoja i pogleda u budućnost, a posebno otvaranja novih radnih mjesta", poručio je Marković.

On je priznao da Zapadni Balkan danas zaostaje za razvijenom Evropom.

"Crna Gora je trenutno negdje na 45 odsto, a druge zemlje u našem susjedstvu su istog tog procenta, što treba sve da nas zabrine“, rekao je Marković.

On je dodao da je u prethodnih godinu i po urađeno dosta na promjeni tradicionalnog pristupa, izgradnji povjerenja i na okretanju evropskom sistemu vrijednosti. Marković je ocijenio pozitivnim uspjehe koje su u evropskim integracijama u posljednje vrijeme ostvarile neke države regiona.

"Albanija i Makedonija treba da dobiju pregovore u junu. To nije samo interes te dvije države nego i regiona u cjelini”, rekao je premijer Crne Gore.

Govoreći o Crnoj Gori, Marković je podsjetio na dobre ekonomske rezultate u prethodnih godinu i po i pozvao investitore da ulažu u Crnu Goru.

"Vlada je otvorena za sastanke sa investitorima. Oni ne mogu čekati na sastanak“, rekao je Marković.

Obraćajući se na panel sesiji na kojoj su učestovali predsjednici vlada država regiona, Marković je ocijenio da Zapadni Balkan može samo oplementiti EU i da je neće ugrožavati.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG